Ankara Kalesi surlarındaki restorasyon tamamlandı

Ankara Kalesi surlarındaki restorasyon tamamlandı
ABB tarafından 2024 yılının Mayıs ayında başlatılan Ankara Kalesi surlarındaki restorasyon çalışmaları tamamlandı. Avrupa’dan getirilen özel malzemelerle yürütülen titiz onarımlar sonucunda, kentin tarihi simgesi yeniden ayağa kalktı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB)’nin 2024 yılının Mayıs ayında başlattığı Ankara Kalesi surlarındaki restorasyon çalışmaları sona erdi. Zamanla oluşan çatlaklar ve yapısal zayıflıklar, bilimsel yöntemlerle tespit edilerek Avrupa’dan getirilen özel malzemelerle onarıldı. Taş temizliği, derz dolgusu ve paslanmaz çelikle yapılan güçlendirme işlemleri tarihi dokuya zarar vermeden gerçekleştirildi. Kale’nin batı yüzündeki ciddi hasarlar özel önemle restore edildi. Tarihi kimliği korunan surlara, uyumlu aydınlatma armatürleriyle estetik bir görünüm kazandırıldı.

29.jpg

RESTORASYON ÇALIŞMASI TAMAMLANDI

Başkentin en önemli kültürel varlıklarından birisi olan Ankara Kalesi’nde, sur duvarlarında zamanla meydana gelen çatlaklar üzerine Büyükşehir Belediyesi harekete geçmişti. 2024 yılı Mayıs ayında başlayan taş temizliği, tij ve derz uygulamalarını içeren onarım çalışmaları, tamamlandı. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, sürecin bilimsel yöntemlerle yürütüldüğünü belirtti. Avrupa’dan getirilen özel malzemelerle gerçekleştirilen titiz restorasyon sonucunda, kentin tarihi simgesi olan Ankara Kalesi özgün yapısına uygun şekilde onarıldı. Gelecek nesillere aktarılmak üzere koruma altına alınmış oldu.

30.jpg

SURLAR AVRUPA’DAN GETİRİLEN MALZEMELERLE GÜÇLENDİRİLDİ

Restorasyon öncesi Ankara Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi’nden akademisyenlerinin katkılarıyla, surlarda jeoradar ve sismik taramalar gerçekleştirildi. Yapılan analizler sonucunda surların taşıyıcı yapısındaki zayıflıklar detaylı biçimde tespit edilerek, müdahale noktaları bilimsel verilerle belirlendi. Restorasyonda, Avrupa’dan özel olarak temin edilen paslanmaz çelik, esnek harçlar ve deprem performansı yüksek malzemeler kullanıldı. Yalnızca çatlakların onarılmasıyla yetinilmedi; surların tamamında dayanıklılık artırıcı işlemler uygulandı. Derz dolgusu, taş temizliği ve güçlendirme çalışmaları tarihi dokuya zarar vermeyecek şekilde gerçekleştirildi.

32.jpg

TARİHİ KİMLİK KORUNDU, GÜVENLİK ARTIRILDI

Restorasyon sonucunda Ankara Kalesi surları hem tarihi özgünlüğünü korudu hem de yapısal güvenliğini yeniden kazandı. Tarihi dokunun korunmasının yanı sıra, Kale’nin görsel bütünlüğünü oluşturan aydınlatma sistemi de yeniden tasarlandı. Modern ama tarihi yapıyla uyumlu aydınlatma armatürleriyle surlar geceleri de görünür ve estetik bir hale getirildi. Kale’nin batı yüzündeki surlarda ciddi yapısal bozulmalar tespit edilmesinin üzerine burada daha yoğun bir restorasyon gerçekleştirildi. Geçmişte yapılan yanlış müdahaleler ve ağır iş makinelerinin kullanımıyla oluşan tahribat, bilimsel yöntemlerle giderildi. Ayrıca, betonlaşma nedeniyle oluşan nem ve harç erimesi gibi sorunlara da müdahale edildi.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.