Başkentin coğrafi işaretli Çubuk vişnesinin hasadı başladı
Başkentin coğrafi işaretli meyvesi Çubuk vişnesinin hasadı başladı. Temmuz ayının sonuna kadar devam edecek olan hasat işlemi için hummalı bir çalışma yürütülüyor. Sabahın erken saatlerinde bahçelerin yolunu tutan üreticiler, topladıkları vişnelerin bir kısmı pazarcılara bir kısmı ise fabrikalara satıyor. Ankara, Mersin, Niğde, Isparta, Denizli ve Bursa’da işlenerek reçel, marmelat ve vişne suyu yapımında kullanılan Çubuk vişnesi, yıl boyunca tüketiciye ulaştırılıyor. Bin bir emekle, tek tek toplanan vişneler hakkında gazetemize konuşan Vişne Üreticisi Fatih Bostan, “Zirai donmaların ardından gelen sıcak havalar sebebiyle, vişneler yeterince beslenemedi ve beklenenden daha erken sürede kızardı. O sebeple de hasada 10 gün önce başladık” dedi.
“BU YIL HASADA ERKEN BAŞLANDI”
Mevsim sıcaklıklarının bu yıl vişne üretimini önemli ölçüde etkilediğini söyleyen Vişne Üreticisi Fatih Bostan, bu durumun vişne hasat dönemini öne çektiğini aktardı. Zirai don olaylarının ardından gelen sıcak havalar sebebiyle, vişnelerin yeterince beslenemediğini ve beklenenden daha erken sürede kızardığını dile getiren Bostan, “Bu yıl havalar oldukça sıcak geçti. Bunun yanı sıra zirai donmalar da oldu. Bunları göz önünde bulundurduğumuzda vişneler tam gıdasını alamadı. Vişneler beklediğimizden erken kızardı. O nedenle de bu sene hasada erken başladık. Normalde Temmuz ayının 20’si gibi başlıyorduk. Ancak sıcaklar sebebiyle 10 gün kadar erken başladık” şeklinde konuştu.
“HER DALA BİR MERDİVEN KURUYORUZ”
İlaçlanmasından toplanmasına kadar uzun bir süreç geçirdiklerini aktaran Bostan, vişnenin sofralarımıza gelene kadar geçtiği aşamalar hakkında şunlara değindi:
“Vişne ağaçlarımızın Kasım ayında yaprakları dökülüyor. Tamamen yaprakları dökülünce güzelce ilaçlamasını yapıyoruz. İlkbaharda ağaçların tomurcukları kabarmadan ikinci bir ilaçlama işlemi yapıyoruz. Çiçeklerin yarısı açtığında da üçüncü bir ilaçlama yapıyoruz. Yaptığımız bu ilaçlama işlemleri sayesinde mevsimlerin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlıyoruz. Toplama zamanı geldiği zamanda her dala bir merdiven kuruyoruz. Tek tek ellerimizle, özenle vişnelerimizi toplayarak sofralarınıza gelmesini sağlıyoruz.”
“25 KG ALANLAR OLUYOR”
Temmuz ayının sonuna kadar devam edecek hasat döneminin normal geçtiğini ifade eden Bostan, şunları aktardı:
“Hasat dönemi sonrasında kısa bir süre içerisinde pazara indirilmesi gereken vişneleri bin bir emekle toplayıp, kasalara dolduruluyoruz. Toptancılar bahçelere gelerek vişneleri satın alıyor. Kısa sürede müşterilere ulaştırılan vişneler, gerek reçel yapımında olsun, gerekse komposto yapımında olsun birçok amaçla kullanılıyor. Vitamin değeri açısından oldukça zengin olan Çubuk vişnesi, antioksidan özelliği nedeniyle kadınların en çok tercih ettiği meyveler arasındaki yerini alıyor. Öyle ki vişnelerimiz, tezgâhlara indiğinde 25 kilo dahi alanlar oluyor.”
KİLOSU 70 LİRA
Topladıkları vişneleri kalitesine göre ayırdıklarının altını çizen Bostan, gıdalı denilen iri ve kırmızı olan vişneleri pazarcıya verdiklerini, ellerinde kalan, boyutları daha küçük olanları ise, meyve suyu yapımında kullanılması üzere fabrikalara sattıklarını ifade etti. Bu sezona özel fiyatları gazetemize anlatan Bostan, “Biz pazarcıya gıdalı olan vişneleri 50 TL'den veriyoruz. Pazarcıda vatandaşlara 60 TL ila 70 TL arasında fiyatlarla satışını yapıyor. Meyve suyu fabrikalarına ise, 25 TL’ye satıyoruz. Bu sayede ürünümüz elimizde kalmamış oluyor” dedi.
Kaynak:Rüveyda Aslıipek
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.