Başkentli basın mensupları, Tokat tarihinde yolcuğa çıktı
Yeşilırmak Havzası'nın bereketli toprakları üzerinde kurulu olan ve 6 bin yıllık tarihi boyunca önemli bir ticaret ve kültür merkezi haline gelen, 14 devleti ve birçok beyliği barındırmış olan Tokat, kültür ve sanat muhabirlerini ağırladı. Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmalarının 5’incisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ve Kültür Sanat Muhabirleri Derneği öncülüğünde başkentli basın mensuplarının katılımıyla Tokat’ta gerçekleşti. Medya, Kültür Sanat Turizm Buluşmaları boyunca, Tokat’ın tarihi güzellikleri incelenerek, 6 bin yıllık tarih mercek altına alındı. Başkentli basın mensupları, Tokat’ın zengin kültürel mirasında unutulmaz bir yolculuğa çıktı. Tokat’ın zengin kültürel mirasında unutulmaz bir yolculuğa çıkan gazeteciler, şehrin tarihine derinlemesine inceleme fırsatı buldu.
İLK DURAK “ZİLE”
Orta Anodulu’nun ve Karadeniz’in kesiştiği noktada bulunan Tokat gezisinin ilk durağı yeşilliği ve pekmezi ile ismini duyuran Zile ilçesi oldu. Zile Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen gezide, Zile’de meşhur bağ evleri, önemli bir yapı olan ve ismini çivisiz olması ile duyuran Elbaşoğlu Cami hakkında basın mensupları detaylı bilgi sahibi oldu. Basın mensuplarına, kahvaltıda ikram edilen zile pekmezi damakları şenlendirdi. Zile Kalesi ziyaret edilerek, içerisinde bulunan müzedeki Tokat halkının yöresel araç gereçleri de kronolojik sıraya göre incelendi. Zile ilçesindeki gezisinin ardından Tokat merkeze geçen basın mensupları, Tokat Valiliğinin ev sahipliğinde Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları etkinliğinin açılış programını gerçekleştirdi.
ŞEHRİN TARİHİ ATMOSFERİ SOLUNDU
Medya, Kültür Sanat Turizm Buluşmalarının 2’nci gününde Tokat merkezde bulunan Arastalı Bedesten Arkeoloji Müzesi, Yağbasan Medresesi (Tarihi İslam ve Bilim Tarihi Müzesi), Şehir Müzesi, Ulu Cami, Atatürk Evi, Tokat Mevlevihane Müzesi ve Saat Kulesi, Yüksek Kahve Demokrasi Müzesi, Taşhan, Latifoğlu Konak’ı yakından incelenerek şehrin tarihi atmosferi solundu.
HAMAM KÜLTÜRÜ DİKKAT ÇEKTİ
Türklerde önemli bir yere sahip olan hamam kültürü Tokat’ta önemini koruyor. Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşan örnekler, Tokat'ın sosyal hayatında da büyük bir yer tutuyor. Latifoğlu Konak’ında bulunan hamam odası, hamama verilen önemi gözler önüne seriyor. Geleneksel hizmetlerin yanı sıra, masaj ve kese gibi modern hizmetlerden de yararlanabilirken ziyaretçiler, geometrik motiflerle örülmüş duvarları ve ışık oyunlarıyla işlenmiş renkli kubbeleri hayranlıkla izliyor. Hamam kültürü o kadar önemli ki, Tokat halkı cenazenin 40’ı çıktıktan sonra da topluca hamama gidilerek arınıyor.
YÖRESEL LEZZETLER DENEYİMLENDİ
Doğal güzelliklerinin ve tarihi yapısının yanı sıra yöresel lezzetleri ile öne çıkan Tokat, 3 gün süren gezi boyunca damak çatlatan lezzetleri le basın mensuplarına eşlik etti. Zile ilçesinde yapılan köy kahvaltısının ardından Zile pekmezi ile tatlı bir başlangıç yapan gazeteciler, ilerleyen günlerde Et Dolması, Cevizli Bat, Patlıcan Kebabı, Madımak, Katıklı Çorba gibi birçok Tokat’a ait lezzet deneyimlendi.
GÖKDEMİR, 2025 YILININ MÜJDESİNİ VERDİ
Gezisinin son gününde, Dünyanın en büyük ve en görkemli mağaralarından birisi olma özelliğine sahip olan Ballıca mağarası, yerinde incelendi. Mağara hakkında geniş çaplı bilgi edinen basın mensupları, Tokat’ın diğer önemli doğa güzelliklerinden Ocaklı Şelalesi’ni gözlemledi. Son olarak tarihi dokusu ile Tokat’ta önemli bir yere sahip olan Mahperi Hatun kervansarayını ve tarihi Hıdırlık köprüsü ziyaret edildi. Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, Tokat’taki incelemelerle, 2024 yılı kapsamındaki Medya, Kültür Sanat Turizm Buluşmalarının sona erdiğini aktardı. Gökdemir, gelenekselleşen Medya, Kültür Sanat Turizm Buluşmalarına 2025 yılında sürpriz şehirler ile devam edileceğinin müjdesini de verdi.
Kaynak:Rüveyda Aslıipek
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.