Hastalık sürecini hızlı atlatmaya yarayan, hazırlaması kolay çay tarifleri
Bir soğuk bir sıcak devam eden havaların etkisiyle beraber, hastalıklar artmaya başladı. Bu süreçte hasta olmak imkânsız gibi görünse de, bitki çayları le bu dönemi atlatmanız mümkün. Vücut direncinin düştüğü, grip vakalarının arttığı bu günlerde, kış çayları tedavi sürecine güçlü bir destek sağlıyor. Adaçayı, rezene, tarçın, ıhlamur, kuşburnu gibi bitkilerle hazırlanan bu çaylar yalnızca vücudu toparlamakla kalmıyor, vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi de sağlamış oluyor. İşte, hızla ayağa kaldıracak, zımba gibi yapacak çay tarifleri…
BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİCİ “ZENCEFİL ÇAYI”
Zencefil, antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklerine sahiptir. Bu özellikleriyle de, bağışıklık sistemini güçlendirerek, soğuk algınlığını hafifletmeye yardımcı olur. Boğaz ağrısı, mide bulantısı ve halsizlik gibi sorunlara karşı da oldukça etkilidir. Ancak gereğinden fazla tüketilmesi durumunda mide yanmasına, baş dönmesine ve kan şekerinin düşmesine neden olabilir. O sebeple de kararında tüketmekte en doğru olanıdır. Bağışlılık sistemini güçlendirmede oldukça etkili olan zencefil çayını hazırlamak için, 1 dilim taze zencefili sıcak suya ekleyin. Ardından 3 dakika kadar demlemeye bırakın. Taze olarak tüketmenizde büyük fayda var.
ÖKSÜRÜK KESİCİ “IHLAMUR ÇAYI”
Kış aylarında ortaya çıkan ve uzun bir süre devam edebilen üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı etkili olan ıhlamur çayı, boğaz ağrısı, öksürük ve balgam sorunlarına bire birdir. Tüm bunların yanı sıra, kişiyi sakinleştirici etkisiyle uykusuzluğa da oldukça iyi gelir. Bu sayede hastalıktan dolayı yaşanan uyku problemleri de ortadan kalkacaktır. Gereğinden fazla miktarda tüketildiğinde, uyku düzenini bozabilmekle beraber, düşük tansiyon riskine neden olabilir. Öksürüğe karşı savaş açan ıhlamur çayını hazırlamak için, 1 tutam kurutulmuş ıhlamuru sıcak suya atın. Daha sonra 3 dakika kadar demlemeye bırakın.
SİNDİRİM SİSTEMİNDE ETKİLİ “REZENE ÇAYI”
Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiler oluşturan rezene, özellikle şişkinlik ve gaz problemleri için tercih edilen doğal bir bitkidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığını hafifletme noktasında da fayda sağlayan rezene, aşırı tüketildiğinde, mide ağrısı, bulantı ve rahatsızlık gibi şikâyetlere sebep olabilir. Demlemesi basit, etkileri yüksek olan rezene çayını hazırlamak için, 1 tatlı kaşığı rezene tohumunu sıcak suya ekleyip, yaklaşık 3 dakika boyunca demlemeniz yeterli olacaktır. Bu yöntemle elde edeceğiniz çay, hem sindiriminizi düzenler hem de rahatlatıcı bir etki sağlar.
C VİTAMİNİ DEPOSU “KUŞBURNU ÇAYI”
Kış aylarında vücudu hastalıklara karşı korumanın en etkili yollarından biri, vitamin açısından zengin gıdaları tüketmekten geçmektedir. Bu aşamada özellikle C vitamini bakımından zengin içeriğiyle kuşburnu ön plana çıkar. Kuşburnu çayı, bağışıklık sistemini güçlendirerek, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarla mücadelede önemli bir destek sunar. Bunların yanı sıra, kan dolaşımını hızlandırarak vücut direncini artırır. Fakat aşırı tüketimi böbrek taşı riskini artırabileceği için, böbrek rahatsızlığı olan kişilerin kuşburnu tüketmeden önce bir uzmandan tavsiye alması önemlidir. Kuşburnu çayını hazırlamak için, bir avuç kurutulmuş kuşburnunu sıcak suya ekleyip, 3 dakika demleyerek sağlıklı ve lezzetli bir içecek hazırlayabilirsiniz.
BOĞAZ AĞRILARINDA FAYDALI “ADAÇAYI”
Güçlü antiseptik özellikleriyle bilinen adaçayı, boğaz ağrılarını hafifletme konusunda etkili bir doğal çözümdür. Özellikle bademcik iltihabı gibi rahatsızlıklar için önerilen bir tedavi seçeneğidir. Kış aylarında sıkça tercih edilen bitki çayları arasında yer alır. Fakat hamilelik döneminde adaçayının tüketimi önerilmez. Aksi takdirde, aşırı tüketimi mide problemlerine yol açabilir. Adaçayını hazırlamak için birkaç yaprağını sıcak suya ekleyip, 3 dakika demleyerek içebilirsiniz.
Kaynak:Rüveyda Aslıipek
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.