Kurban Bayramı yaklaştı, bıçakçılar hareketlenmeye başladı
Kurban Bayramı yaklaşırken, bıçakçılar hareketlenmeye başladı. Vatandaşlar, kurban kesimi için bıçaklarını biletmek ya da yenilerini almak üzere bıçakçıların yolunu tuttu. Bıçakçılar, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için tezgâhların başına geçti. Ulus’a konuşan Bıçakçı İbrahim Demir, kurban bıçağı alırken dikkat edilmesi gereken önemli noktaları ve güncel bıçak fiyatlarını paylaştı. Demir, özellikle bayram öncesi hazırlıkların son günlere bırakılmaması gerektiğini vurguladı. Demir, “Bıçağın namlu uzunluğunun 18 santimetre üzerinde, sırt kalınlığı 2 buçuk milimetre olması ekiyor. Bıçağın ağrılının ise, 160 gramı aşmamasını öneririm” dedi. Bu yıl ortalama bıçak fiyatı 300 TL’den başlarken, bıçak biletmek 30 TL’ye mal olacak.
BIÇAKÇILARIN MESAİSİ BAŞLADI
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, hazırlıklar da hız kazandı. Başkentliler kurban kesimi için en önemli ihtiyaçlardan biri olan bıçaklarını biletmek ya da yenisini almak üzere bıçakçıların yolunu tutmaya başladı. Bu durum, her yıl olduğu gibi bu yıl da bıçakçılarda hareketliliğe neden oldu. Bayram öncesi hareketliliğin yavaş yavaş başladığını dile getiren Bıçakçı İbrahim Demir, “Kurban Bayramı’na yaklaşık 20 gün gibi kısa bir süre kaldı. Vatandaşlarımız da yavaş yavaş bıçaklarını bilemek ya da yeni bıçak almak için gelmeye başladı. Ancak çoğu kişi bu işi son güne bırakıyor. Bu da hem bizim için hem de müşteri için zor bir süreci beraberinde getiriyor” şeklinde konuştu. Vatandaşlara bıçak biletme işlemlerini son günlere bırakmamaları konusunda tavsiye veren Demir, “Müşteri, bıçağını hemen almak istiyor ama elimizde başka iş varsa o işe geçmemiz mümkün olmuyor. Bu da bir karmaşaya yol açıyor. O yüzden vatandaşların bıçaklarını biletmek için son günü beklememesi çok önemli” diye konuştu.
KURBAN BIÇAĞI ALIRKEN BUNLARA DİKKAT
Doğru bıçak seçimi hem dini vecibelerin usulüne uygun yerine getirilmesi hem de güvenli bir kesim süreci için büyük önem taşıyor. Demir, kurban bıçağı alırken dikkat edilmesi gereken önemli noktaları paylaştı. Bıçağın çelik kalitesinin ilk sırada değerlendirilmesi gerektiğini belirten Demir, “İyi bir çelik, hem keskinliğini uzun süre korur hem de kolay bilenir. Ancak sadece çelik yeterli değil; sulama işleminin de doğru yapılmış olması gerekiyor” dedi. Sap kısmının da göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Demir, elde güvenli tutuş sağlayan ve kaymaz yapıda sapların tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Bıçak boyutlarının da önemli olduğunu dile getiren Demir, “Namlu uzunluğu 18 santimetreyi geçmemeli. Ayrıca sırt kalınlığı 2,5 milimetre civarında olmalı. Bıçağın toplam ağırlığı ise 160 gramın altında olursa daha rahat bir kullanım sağlar” diye konuştu. En kritik konunun ise bıçağın keskinliği olduğunu söyleyen Demir, “Kurban bıçağı keskin olmalıdır. Doğru bıçak seçimi yapılmadığı takdirde istenmeyen yaralanmalar yaşanabilir. Bu nedenle doğrama, yüzme ve kesim işlemleri için farklı bıçaklar tercih edilmelidir” dedi.
VATANDAŞ BIÇAĞINI ATMIYOR, BİLETİYOR
Vatandaşların bıçak bileme işleminde, işi iyi bilen bıçakçıları tercih etmelerinin önemine dikkat çeken Demir, “Bıçaklarınızı ehil olmayan kişilerde bilettirmeniz, kullanım ömrünü kısaltır ve beklenen performansı alamazsınız. Özellikle sokak aralarında, su kullanılmadan yapılan bileme işlemleri bıçaklara zarar verir. Bu şekilde biletilen bıçaklar ortalama 4 yıl içinde işlevini yitiriyor. Bu nedenle doğru kişiye ve doğru yöntemle bileme yaptırmak son derece önemli” ifadelerini kullandı. Son yıllarda vatandaşların yeni bıçak almak yerine var olan bıçaklarını bilettirmeyi tercih ettiğini belirten Demir, “Artık kurban kesimlerinin genellikle kesimhanelerde yapılması nedeniyle her evde tüm bıçak türleri bulunmuyor. Özellikle evde et doğrama gibi işlemler için uygun bıçağı olmayanlar, doğrama bıçağına yöneliyor. Ancak genel eğilim, var olan kaliteli bıçakları bilettirerek uzun süre kullanmak yönünde. İyi bir bıçak, doğru bakım ve bilemeyle yaklaşık 10 yıl boyunca sorunsuz kullanılabiliyor” diye konuştu.
BIÇAK BİLEME 30 TL’DEN BAŞLIYOR
Geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda kullandıkları malzemeleri bu yıl da kullanmak isteyen vatandaşlar için, kesim bıçağı 30 TL, satır 60 TL, kıyma makinesi bıçakları 60 TL ve balta ise 50 TL’den başlıyor. Kurban kesiminde kullanılacak ekipmanlar ise genel olarak ortalama şu fiyat aralığında satışa sunuluyor;
- Kurban kesim bıçağı: 550 TL ila 2 bin TL
- Deri yüzme bıçağı: 300 TL ila bin TL
- Kemik sıyırma bıçağı: 300 TL ila bin 500 TL
- Doğrama bıçağı: 300 TL ila 2 bin TL
- Kıyma makinesi bıçağı: 900 TL ila 3 bin TL
- Et döveceği: 500 TL ila 2 bin TL
- Balta: 350 TL ila 700 TL
- Satır: 500 TL bin ila 500 TL
- Masat: 200 TL ila 8 bin TL
Kaynak:Rüveyda Aslıipek
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.