Turunçgillerin küçük mucizesi: Kamkat 150 TL’den satılıyor

Turunçgillerin küçük mucizesi: Kamkat 150 TL’den satılıyor
Turunçgiller ailesinin küçük mücevheri olan Kumkat meyvesi tezgahlarda yerini aldı. Zengin C vitamini, lif ve antioksidan içeriği sayesinde dikkat çeken kamkatın kilosu bu yıl ortalama 150 TL’den satılıyor.

Havaların soğumasıyla birlikte kış meyveleri tezgâhları renklendirdi. Turunçgiller ailesinin küçük mücevheri olan Kumkat meyvesi, tezgâhlarda yerini aldı. Küçük ve oval şekilli bu meyve, ince kabuğu ve tatlı, ekşi aromasıyla öne çıkıyor. Zengin C vitamini, lif ve antioksidan içeriği sayesinde dikkat çekiyor. Genellikle taze ve kabuğuyla birlikte tüketilen meyve, marmelat, reçel ve jöle olarak da tercih ediliyor. Yıkanıp bütün olarak tüketildiğinde en iyi lezzeti sunan kamkatın kilosu bu yıl ortalama 150 TL’den satışa sunuluyor.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Küçük boyutlu ve oval şekilli bir turunçgil meyvesi olan kamkat, sağlığa birçok fayda sunan küçük ama besleyici bir meyvedir. İnce kabuğu ve tatlı-ekşi aromasıyla dikkat çeken kamkat, zengin C vitamini, lif ve antioksidan içeriği sayesinde sağlıklı bir atıştırmalık olarak öne çıkar. Kamkatın en bilinen çeşitleri arasında Nagami, Marumi ve Meiwa yer alır. Yüksek C vitamini içeriği sayesinde vücudu enfeksiyonlara karşı korur, bağışıklık sistemini güçlendirir. Lif açısından zengin olması, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur, kabızlığı önler ve besinlerin daha iyi emilmesini sağlar. Beyaz kan hücrelerinin üretimini destekler. Doğal şekerleriyle enerji verici etkisi bulunan kamkat, yaşlanma sürecini yavaşlatır ve antioksidan içeriği sayesinde serbest radikallerin yol açtığı hücre hasarını önler. C vitamini ve antioksidanlar cilt sağlığını destekler, kolajen üretimini artırarak cildin elastikiyetini korur ve çevresel faktörlere karşı koruma sağlar. Bunların yanı sıra, lif içeriği kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine katkıda bulunur, ani yükselmeleri engeller. Potasyum içeriği kalp sağlığını desteklerken düşük kalorisi kilo kontrolüne yardımcı olur. Kamkat, kabuğuyla birlikte tüketildiğinde tüm bu faydalarıyla sağlıklı bir atıştırmalık olarak öne çıkar.

ekran-resmi-2025-11-21-11-54-58.png

TAZE TÜKETİMDEN MARMELATA KADAR KULLANILIYOR

Kullanım alanı oldukça geniş olan kamkat meyvesinin, en sık tercih edilen tüketim şekli, taze ve kabuğuyla birlikte yemektir. Bunun yanı sıra kamkattan marmelat, reçel veya jöle hazırlayarak meyvenin aromasını uzun süre saklayabilirsiniz. Smoothie’lere, salatalara, tatlılara veya yoğurda ekleyerek hem lezzetini hem besleyici değerini arttırabilirsiniz. Hatta bazı balık ve et yemeklerinde garnitür olarak kullanıldığında, yemeğe hafif turunçgil aromalı farklı bir dokunuş katar. Kendine özgü kokusu ve tadı, tarifleri zenginleştiren güçlü bir bileşen olarak öne çıkan kamkatın kilosu bu yıl ortalama 150 TL’den satılıyor.

KAMKATIN LEZZET SIRRI KABUĞUNDA GİZLİ

Minik görüntüsüyle dikkat çeken kamkatın en ilginç yanlarından bir ise tüketim şekli. Kumkat, turunçgillerin içerisinde kabuğuyla birlikte tüketilebilen nadir meyvelerden biridir. Hatta çoğu kişi kamkatı soyulmadan yemeyi tercih eder; çünkü kabuğu doğal bir tatlılık taşırken iç kısmı hafif ekşidir. Bu da meyveye kendine özgü bir tat dengesi kazandırır. Kamkatı yemeden önce güzelce yıkamanız yeterli olacaktır. Ardından küçük yapısı sayesinde bütün halde yiyebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak, ortadan ikiye kesip çekirdeklerini ayıklayabilirsiniz, ancak çekirdeklerin de yenilebilir olduğunu ve hafif acı bir aromaya sahip olduğunu unutmayın. Bazı vatandaşlar meyveyi yemeden önce avuç içinde hafifçe yuvarlar. Bu işlem, kabuktaki aromatik yağların ortaya çıkmasına yardımcı olarak kamkatın tadını ve kokusunu daha belirgin hale getirir.

ekran-resmi-2025-11-21-11-55-13.png

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.