Ulus Anafartalar Belediye Çarşısı ekonomik kriz nedeniyle eski canlılığını yitirdi
Başkentin kalbinde yer alan Ulus Anafartalar Belediye Çarşısı, yıllardır hem Ankaralıların hem de turistlerin ilgisini çekerken, son zamanlarda ekonomik kriz nedeniyle eski canlılığını yitirdi. Azalan alım gücü ve yüksek maliyetler, esnafı zora sokmuş durumda. Rengarenk tezgâhları ve mis gibi kokan baharatlarıyla hafızalarda yer edinen çarşıda, raflar hâlâ yüzlerce çeşit baharatla dolu olsa da dükkânlar bomboş. Baharat fiyatlarının artışıyla, vatandaşlar temel gıda dışında baharatlara pek yönelmiyor. Nane, pul biber gibi ürünler gramla alınırken, esnaflar, satışların azalması sebebiyle işlerinin giderek zorlaştığını belirtiyor.
KRİZ, BAHARAT TEZGÂHLARINI DA VURDU
Ulus Baharatçılar Çarşısı olarak bilinen Ulus Anafartalar Belediye Çarşısı’nda, son zamanlarda dikkat çeken bir durgunluk yaşanıyor. Çarşısı’ndaki bu durgunluk, sadece müşteri eksikliğinden değil, derinleşen ekonomik krizden de kaynaklanıyor. Çarşı esnafı, yüksek maliyetlerle temin ettiği ürünleri raflarda satamadan bekletmek zorunda kalıyor. Zararına satış yapmak istemeyen birçok esnaf, ya ürün siparişini azaltıyor ya da tezgâhını tamamen boş bırakıyor. Çarşının sembolü haline gelen bazı baharatçılar ise, yılların verdiği deneyimle ayakta kalmaya çalışıyor. Ancak onlar da eski hareketliliği mumla arıyor. Renk renk baharatlarla dolu tezgâhların yerini, kısıtlı ürünlerle donatılmış raflar almaya başlamış durumda. Yıllardır aynı çarşıda emek veren, Ulus ile bütünleşmiş birçok dükkân sahibi, “Bu böyle giderse kepenk indirmek zorunda kalacağız” diyerek durumu özetliyor.
ALIM GÜCÜ AZALDI, BAHARAT LÜKS OLDU
Vatandaşın alım gücünün düşmesi, çarşıdaki talebi doğrudan etkiliyor. Birçok kişi artık yalnızca temel gıda ihtiyaçlarını karşılamakla yetinirken, eskiden sofraların vazgeçilmezi olan baharatlar da “gereksiz masraf” kategorisinde yerini aldı. Özellikle zencefil, kimyon ve karabiber gibi baharatların fiyatları dövizdeki artışla birlikte yükselişe geçince, vatandaş gramla alışveriş yapmaya başladı. Geçmiş yıllarda kilosu kilosuna alınan ürünlerin artık sadece tadımlık alınabildiğini söyleyen çarşı esnafları, “Eskiden bu ürünler, yemeklerde vazgeçilmezdi. Ancak şu anda çoğu kişi, bu baharatları gramla alıyor. Zencefil, kimyon, karabiber gibi ürünlerin fiyatları arttıkça, insanlar temel ihtiyaçlarını karşılama noktasında bile zorluk çekiyorlar. Biz de bu durumu gözlemliyoruz. Belli başlı baharatların dışında kalan baharlar, artık lüks bir tüketim haline geldi” diyerek durumu özetledi.
BAHARATIN TADI KAÇTI
Özellikle son zamanlarda çarşıda satılan ürünlerin fiyatlarında yaşanan artış, gözle görülür şekilde hissedilmeye başlandı. Pul biber, isot, ipek pul biber gibi sık kullanılan çeşitlerde büyük bir fiyat artışı yaşandı. Önceden her evde kavanozla duran baharatlar, artık küçük paketler halinde alınıyor. Nane, kekik ve köfte baharatı gibi karışımlar da bütçeyi zorlayan ürünler arasında yer alıyor. Ortalama olarak; İpek pul biber 350 TL, toz biber 200 TL, isot 350 TL, nane 200 TL, kekik 250 TL, sumak 300 TL, kimyon 450 TL ve pul biber 400 TL’den satışa sunuluyor. Öte yandan baharatların yanı sıra bakliyat çeşitleri de yüksek fiyatlarıyla dikkat çekiyor. Bu durum hem tüketiciyi hem de esnafı zor bir sürece sokmuş durumda. Çarşı esnafı, yetkililerden destek bekliyor ve çarşının yeniden eski canlı günlerine kavuşmasını istiyor.
Kaynak:Rüveyda Aslıipek
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.