Uzmanlar uyardı! Klima hasta ediyor

Uzmanlar uyardı! Klima hasta ediyor
Sıcak havaların vazgeçilmez konfor araçlarından biri olan klimalar bilinçsiz kullanıldığında baş ağrısı, titreme, kas ağrıları ve halsizlik gibi sağlık sorunlarına yol açıyor. Uzmanlar klimanın doğru kullanımı konusunda vatandaşları uyarıyor.

Sıcak havaların vazgeçilmez konfor araçlarından biri olan klimalar, bilinçsiz kullanıldığında sağlığı ciddi şekilde tehdit edebiliyor. Serinlemek için tercih edilen klimalar, vücut ısısını dengede tutmaya çalışan mekanizmaları zorladığında “klima çarpması” olarak bilinen tablo ortaya çıkabiliyor. Uzmanlara göre, ortam sıcaklığının 20 derecenin altına düşmesi ya da 24 derecenin üzerine çıkması vücudun ani tepkiler vermesine neden oluyor. Bu durum baş ağrısı, titreme, kas ağrıları ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterebiliyor. Uzmanlar, klimanın doğru kullanımı için vatandaşları uyarıyor.

SOĞUK HAVA AKIMI DOĞRUDAN TEMAS ETMEMELİ

Klima kullanımı sadece sıcaklığı değil, ortamın nem oranının da değişmesine neden oluyor. İdeal nem oranının yüzde 50 civarında olması gerektiğini ifade eden uzmanlar, havanın kuruması, gözlerde yanma ve üst solunum yollarında tahriş gibi şikâyetlere yol açabiliyor. Nemin düşmesiyle birlikte dehidrasyon riski artıyor; bu da ağız kuruluğu, halsizlik ve baş ağrısını beraberinde getirebiliyor. Klima çarpmasının bir diğer sebebi de cihazdan gelen soğuk havanın doğrudan vücuda temas etmesi. Klima karşısında uzun süre oturmak veya uyumak kas ağrılarına, eklem sorunlarına ve yumuşak doku romatizmalarına yol açabiliyor. Bu nedenle klima karşısında geçirilen sürenin sınırlandırılması önem taşıyor.

klima-kullanimi1-001.jpg
Uzmanlar klima kullanırken bazı basit kurallara dikkat edilmesinin, sağlık sorunlarının önüne geçebileceğini belirtiyor.

TEMİZLİK VE BAKIM İHMAL EDİLMEMELİ

Klimaların düzenli aralıklarla bakımı ve filtre temizliği yapılmadığında iç mekânın hava kalitesi düşüyor. Bu durumda solunum yolu hastalıkları ve baş ağrısı riskini artırıyor. Uzmanlar, bakımsız klimaların hem toz ve mikropların ortama yayılmasına zemin hazırladığını hem de ısı geçişlerini dengesiz hale getirdiğini dile getiriyor. Küresel iklim değişikliği sebebiyle artan sıcaklıklar, insanları daha uzun süre kapalı ve klimalı ortamlarda kalmaya zorluyor. Yaşanan bu durum, vücudun doğal ısı dengesi mekanizmalarını zayıflatıyor. Uzmanlar, doğal havalandırma imkânlarının artırılmasını, camların sık sık açılmasını ve içeriye temiz hava girişinin sağlanmasını öneriyor.

klima-kullanimi.jpg

SAĞLIKLI SERİNLİK İÇİN ALTIN KURALLAR

Uzmanlar, klima kullanırken bazı basit kurallara dikkat edilmesinin, sağlık sorunlarının önüne geçebileceğini belirtiyor. Klimanın 21 ila 22 derece arasında çalıştırılması ve uzun süre açık tutulmaması gerekiyor. Soğuk havanın doğrudan vücuda yönlendirilmemesi büyük önem taşıyor. Uzun süre klima karşısında oturulmaması veya uyunmaması bir diğer önemli noktalar arasında yer alıyor. Ayrıca filtrelerin düzenli olarak temizlenmesi ve değiştirilmesine dikkat edilmesi gerekenler arasında bulunuyor. Bunlara ek olarak, bol su tüketilerek vücudun sıvı dengesi korunması ve ortamın sık sık havalandırılması püf noktalar arasındaki yerini alıyor.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.