Kış aylarında cilt hastalıklarından korunmak için alınması gereken önlemler

Kış aylarında cilt hastalıklarından korunmak için alınması gereken önlemler
Havaların soğumasıyla birlikte, pek çok hastalık baş göstermeye başladı. Soğuk havalar yalnızca grip veya soğuk algınlığı gibi hastalıklar artmıyor, cilt hastalıklarını da tetikliyor. Kış aylarında cildi korumanın yolu da düzenli nemlendirmeden geçiyor.

Havaların soğumasıyla birlikte, pek çok hastalık baş göstermeye başladı. Soğuk havalar yalnızca grip veya soğuk algınlığı gibi hastalıklar artmıyor, cilt hastalıklarını da tetikliyor. Su tüketiminin azalması, rüzgâr ve düşük nem gibi faktörler, cildin kurumasına neden olarak, soğuk alerjisi, egzama, pernio gibi cilt hastalıklarına sebep oluyor. Bu durum özellikle tedavi edilmediğinde cilt sağlığı üzerinde ciddi sorunlara yol açabiliyor. Kış aylarında, cildi korumanın yolu da düzenli nemlendirmeden geçiyor.

2.jpg

CİLT HASTALIKLARININ BAŞINDA EGZAMA GELİYOR

Kışın en sık rastlanan ve vatandaşları rahatsız eden cilt hastalıklarının başında egzama geliyor. Birden fazla çeşidi olan egzamanın başında, kışın yaygın görülmesi sebebiyle “yağlı egzama” olarak bilinen seboreik egzama öne çıkıyor. Seboreik egzama kişilerde; yüzdeki T bölgesi diye adlandırılan alanda, kulak arkası, kaş arası ve burun kenarları gibi alanlarda kaşıntı, kuruluk ve pullanma gibi semptomlarla kendini gösteriyor. Egzamanın bir diğer çeşidi olan ve tüm vücutta görülebilen atopik egzama, özellikle yanaklar, boyun, gövde ve ellerde pullu ya da sulu döküntülere yol açıyor. Çocuklarda daha sık rastlanıyor. Kışla birlikte ortaya çıkan bir başka egzama türü ise, tahriş egzaması. Soğuk havanın yanı sıra soğuk suya maruz kalma sonucu ellerde kuruluk, kaşıntı, kızarıklık ve çatlama gibi belirtiler ortaya çıkıyor.

3.jpg

SEDEF HASTALIĞI, SOĞUK ALERJİSİ VE PERNİO

Diğer bir cilt hastalığı olan sedef hastalığı da kış aylarında ataklar yapabiliyor. Kronik bir hastalık olan sedef, ciltte beyazımsı, gümüşi renkte kepeklenmelerle ve kızarıklıklarla seyrediyor. Kuru ve soğuk hava, enfeksiyonlar ve düşük nem sebebiyle uzmanlar, kış aylarında sedef hastalığının artış gösterdiğini belirtiyor. Uzmanlar, hastaları bu süreçte kulaktan dolma bilgilerle değil, mutlaka dermatoloji uzmanına başvurarak süreci yönetmesi gerektiğinin altını çiziyor. Ürtikeri veya soğuk kurdeşeni denilen bu hastalık, kış boyunca devam ediyor. Soğuk yaralanması olarak bilinen pernio, çoğunlukla burun, el, ayak, kulak gibi yerlerde yanma, ağrı, kırmızılık, kaşıntı gibi semptomlarla görülüyor.

4.jpg

BOL BOL NEMLENDİRİN

Cilt hastalıklarından korunmak için ise bazı önlemler almak gerekiyor. Öncelikle su ve soğuk havadan vücudu korumak büyük önem taşıyor. Bu önlemleri almadan önce, tanı için uzman bir dermatoloji hekimine başvurmak gerekiyor. Fakat uzman kontrolü dışında bireysel olarak kişi, cildini sık sık nemlendirerek süreci olumlu yönde destekleyebilir. Böylelikle cilt bariyerini güçlendirerek, hastalıktan en az şekilde kurtulmuş olacaksınız. Kış aylarında cilt sağlığını korumak için önleyici tedbirler almak, ciddi sağlık sorunlarının önüne geçmek adına büyük bir önem taşıyor. Cilt problemleri yaşayanların, uzman tavsiyeleri doğrultusunda tedaviye başlaması ve önerilere uyması gerekiyor.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.