Kış meyvesi pepino tezgahlarda yerini aldı: Ulus’ta kilosu 100 TL

Kış meyvesi pepino tezgahlarda yerini aldı: Ulus’ta kilosu 100 TL
Kış aylarının başlamasıyla birlikte halk arasında “armut hıyarı” olarak bilinen pepino, pazar ve market tezgahlarında yeniden görülmeye başladı. Hem lezzeti hem de besin değeriyle öne çıkan pepino meyvesinin kilosu bu yıl ortalama 100 TL’den satılıyor.

Kış aylarının başlamasıyla birlikte halk arasında “armut hıyarı” olarak bilinen pepino, pazar ve market tezgâhlarında yeniden görülmeye başladı. Güney Amerika kökenli tropikal bir tür olan pepino, Türkiye’de son yıllarda artan ilgiyle kış meyveleri arasında kendine sağlam bir yer ediniyor. Patlıcangiller familyasına ait olan meyve, kavunu andıran aroması ve çizgili dış görünüşüyle dikkat çekiyor. Bu yıl tezgâhlarda kilosu ortalama 100 TL’den satılan pepino, hem lezzeti hem de besin değeriyle öne çıkıyor. Vitamin ve mineraller açısından zengin olan pepino; kan şekerini dengeliyor, iltihapların iyileşmesine destek oluyor ve sinir sistemini yatıştırıcı etkisiyle biliniyor. Taze olarak tüketilebildiği gibi komposto, hoşaf, meyve suyu, dondurma ve salatalarda da kullanılabiliyor. Uzmanlar, alerjik reaksiyon riskine karşı pepinonun olgun halde tüketilmesini öneriyor.

PEPİNO, KIŞ MEYVELERİ ARASINDA YERİNİ ALDI

Kış aylarının gelmesiyle birlikte pazar ve market tezgâhlarında yeniden boy göstermeye başlayan pepino, Güney Amerika kökenli tropikal bir bitki olmasına rağmen Türkiye’de de giderek daha fazla ilgi görüyor. Patlıcangiller familyasına ait olan pepino, kavuna benzer tadı ve görüntüsüyle dikkat çekerken, halk arasında “armut hıyarı” olarak da biliniyor. Ana vatanı Ekvator, Peru ve Latin Amerika olan pepino bitkisi, bu bölgelerde yalnızca meyvesi için değil, süs bitkisi olarak da yetiştiriliyor. Dışı kavunu andıran çizgili yapısı sayesinde ilk kez görenlerin bile ilgisini çeken pepinonun lezzeti de kavunu hatırlatıyor. Bu yıl tezgâhlarda kilosu ortalama 100 TL’den satılan pepino, hem besin değeri hem de aromasıyla kış meyveleri arasında öne çıkarken, tüketicilerin de dikkatini çekmeye devam ediyor.

pepino-tezgahlarda1.jpg

PEPİNONUN GİZLİ ŞİFA KAYNAKLARI

Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir meyve olan pepino, vücudu birçok yönden destekler. Güçlü antioksidanları, vücutta oluşan iltihapların ve enfeksiyonların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Kan dolaşımını destekleyerek kansızlık sorununa karşı fayda sunduğu da bilinir. Potasyum içeriği sayesinde kan şekerinin ani yükselip düşmesini engelleyerek denge sağlar. Sinir sistemini yatıştırıcı etkisiyle strese bağlı uyku bozukluklarını hafifletir ve daha sakin bir uyku düzenine katkıda bulunur. Potasyum, kalsiyum ve C vitamini barındırdığı için böbreklerin sağlıklı çalışmasına katkı sağlar ve kum ya da taş oluşumuna karşı koruyucu bir etki gösterebilir. Enerji veren yapısıyla metabolizmayı hızlandırır, bu sayede hem vücuda zindelik kazandırır hem de kilo vermek isteyenlere destek olur.

TAZE TÜKETİMDEN HOŞAFA KADAR KULLANILIYOR

Pepino’yu, taze bir meyve gibi yıkayıp dilimleyerek afiyetle yiyebilirsiniz. Kabuğunu bıçak yardımıyla soyup iç kısmını doğrayarak da tüketebilirsiniz. Dilerseniz pepinodan meyve suyu hazırlayabilir, sorbe veya dondurma yapabilirsiniz. Kavunla yapılan pek çok tarifte pepinoyu da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Komposto, hoşaf, muhallebi ve salata gibi çeşitli tariflerde de pepino oldukça lezzetlidir. Bunun yanı sıra aktarlarda kurutulmuş pepino bulmanız da mümkündür. “Pepino ne zaman yenir?” diye soracak olursanız, mutlaka olgunlaşmış olanları tercih etmelisiniz. Çünkü pepinonun ham hali bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu detayı unutmamakta fayda var.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.