Kuruyemişçilerde yılbaşı mesaisi başladı: Fiyatlar 370 ila bin 300 TL arasında değişiyor

Kuruyemişçilerde yılbaşı mesaisi başladı: Fiyatlar 370 ila bin 300 TL arasında değişiyor
2025’in son günlerine doğru kuruyemişçiler hareketlendi. Kuruyemiş fiyatlarına ilişkin Ulus’a konuşan Ankara Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Aytaç Sevimli, kuruyemiş fiyatlarının ortalama 370 TL ila bin 280 TL arasında değiştiğini belirtti.

2025’in son günlerine yaklaşılırken Ankara Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Aytaç Sevimli, yılbaşı öncesi kuruyemişçi esnafının hazırlıklarına ve kuruyemiş fiyatlarına ilişkin Ulus’a açıklamalarda bulundu. Dükkânlarda hareketliliğin başladığını dile getiren Sevimli, vatandaşların yeni yıl alışveriş listelerinde kuruyemişin yine ilk sıralarda yer aldığını söyledi. Kuruyemiş fiyatlarında geçen yıla göre ciddi artışlar yaşandığını vurgulayan Sevimli, artan üretim maliyetleri, döviz kuru ve enflasyonun fiyatları doğrudan etkilediğini belirtti. 2026 yılı yılbaşı öncesi güncel perakende fiyatlarını paylaşan Sevimli, “Badem 660 TL, fındık bin 270 TL, Antep fıstığı bin 280 TL, kaju 590 TL, ceviz içi 790 TL, kabak çekirdeği 410 TL, ay çekirdeği 160 TL ve yer fıstığı 150 TL seviyelerinde satışa sunuluyor” dedi.

KURU YEMİŞÇİLERDE YILBAŞI MESAİSİ BAŞLADI

Yeni yılı evlerinde karşılamaya hazırlanan vatandaşlar, alışveriş listelerini oluşturmaya başladı. Yılbaşı hazırlıklarının vazgeçilmezleri arasında yer alan kuruyemişçilerde hareketlilik yaşanırken, çekirdekten leblebiye, fındıktan fıstığa kadar pek çok ürün raflardaki yerini aldı. 2026 yılına sayılı günler kala Ankara’daki kuruyemişçi esnafının, artan talep doğrultusunda hazırlıklarını tamamladığını kaydeden Ankara Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Aytaç Sevimli, yılbaşı döneminin esnaf açısından hareketli geçtiğini ifade etti. Vatandaşlara taze ve güvenilir ürün tercih etmeleri yönünde çağrıda bulunan Sevimli, “Yeni yıla hazırlık sürecinde evlerin ve sofraların değişmez atıştırmalığı olan kuruyemiş, yine en çok tercih edilen ürünler arasında yer alıyor. Uzmanlar, kuruyemişin ölçülü tüketildiğinde insan sağlığına önemli katkılar sağladığını ifade ediyor” diye ekledi.

kuruyemis.jpg

Yaklaşan yılbaşıyla birlikte birçok sektörde hareketlilik yaşanırken, özellikle kuruyemişçilerde yoğunluk başladı.

“FİYATLAR GEÇEN YILA GÖRE CİDDİ ORANDA ARTTI”

2026 yılına girerken kuruyemiş fiyatlarında geçen yıla kıyasla ciddi artışlar yaşandığını belirten Sevimli, “Özellikle Antep fıstığı, fındık, badem ve ceviz gibi ürünlerde yaşanan fiyat artışları hem esnafı hem de vatandaşı doğrudan etkiliyor. Geçtiğimiz yıl daha ulaşılabilir fiyatlarla satılan birçok ürün, artan üretim maliyetleri, döviz kuru, enerji giderleri ve genel enflasyon nedeniyle bu yıl bazı kalemlerde iki katına varan fiyatlarla raflarda yer alıyor” şeklinde konuştu. 2026 yılı yılbaşı öncesi güncel perakende fiyatlarını paylaşan Sevimli, “Ortalama olarak badem 660 TL, fındık bin 300 TL, Antep fıstığı bin 280 TL, kaju 590 TL, ceviz içi 790 TL, kabak çekirdeği 410 TL, ay çekirdeği 160 TL ve yer fıstığı 150 TL seviyelerinde satışa sunuluyor” dedi. Artan fiyatlara rağmen karışık kuruyemiş çeşitlerinin tüketiciler için daha ekonomik bir alternatif oluşturduğunu belirten Sevimli, lüks karışık kuruyemişin ortalama 870 TL, lüks mega karışığın 565 TL ve çıtır karışığın ise 370 TL’den satıldığını söyledi. Yılbaşı döneminde farklı ürünleri bir arada sunan bu seçeneklerin, bütçesini korumak isteyen vatandaşlar tarafından daha fazla tercih edildiğini kaydetti.

YILBAŞINDA KARIŞIK KURUYEMİŞ ÖNE ÇIKIYOR

Fiyat artışlarıyla birlikte tüketicilerin karışık kuruyemişlere ilgisinin arttığını gözlemlenmediğini dile getiren Sevimli, “Klasik, mix, kokteyl ve özel karışımlar; farklı ürünleri bir arada sunması ve daha uygun maliyetli olması nedeniyle yılbaşı döneminde yoğun talep görüyor” diye konuştu. Kuruyemişin temel gıda maddeleri arasında yer almamasının da tüketici davranışlarını etkilediğinin altını çizen Sevimli, “Vatandaşlar artan fiyatlar karşısında tek ürün almak yerine daha ekonomik olan karışık kuruyemiş çeşitlerine yönelirken, esnaf hem kaliteyi korumaya hem de alım gücüne uygun alternatifler sunmaya çalışıyor” diye ekledi. Sevimli, öte yandan her yıl olduğu gibi bu yılda yılbaşı döneminin en çok tercih edilen kuruyemişi olmayı sürdürdüğünü belirtti.

kuruyemis2.jpg

YOĞUNLUĞUN SON GÜNLERDE ARTMASI BEKLENİYOR

Kuruyemişte tazelik ve güvenilirliğin en temel kriterler olduğuna dikkat çeken Sevimli, kaynağı belli olmayan ve saklama koşulları bilinmeyen ürünlere karşı tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyardı. Seyyar satıcılardan ya da yalnızca görseller üzerinden satış yapan sosyal medya ve e-ticaret hesaplarından kuruyemiş alınmasını kesinlikle önermediklerini belirten Sevimli, “Kuruyemiş, kuruyemişçiden alınır. Kaynağı ve tazeliği belli olmayan ürünlerin seyyar satıcılardan alınmasını kesinlikle önermiyoruz. Mahallelerimizde hizmet veren esnafımız; taze, güvenilir ve muhatabı olan ürünler sunar” dedi. Mahalle kuruyemişçilerinde her bütçeye uygun ürünlerin bulunduğunu söyleyen Sevimli, satışların önümüzdeki günlerde daha da artmasını beklediklerini kaydetti. Vatandaşların güvenilir ve taze ürün için doğrudan esnafla muhatap olabileceği yerleri tercih etmesinin önemine dikkat çeken Sevimli, “2026 yılının hem esnafımız hem de vatandaşlarımız için sağlık, huzur ve bereket getirmesini diliyoruz” temennisiyle sözlerini tamamladı.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.