Uzman Diyetisyen Sevil Dilara'dan Ulus'a özel açıklama: Sebze ağırlıklı beslenin
Bayram boyunca sofralar donatıldı, Kurban Bayramı’nın olmazsa olmazı et ve tatlıların da tüketimi arttı. Bayram boyunca kontrolsüzce tüketilen bu lezzetler, kısa sürede istenmeyen kiloları da beraberinde getirdi. Ulus’a konuşan Uzman Diyetisyen Sevil Dilara Güneş, bayram sonrası kilolardan sağlıklı şekilde kurtulmak isteyenler için dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. Bayramda alınan fazla kalorilerin vücutta ağırlık ve yorgunluk hissine neden olabileceğine dikkat çeken Güneş, “Hayvansal ürünlerin vücutta oluşturduğu toksinlerden arınmak için bayram sonrası 2 ila 3 gün daha hafif ve sebze ağırlıklı beslenmek en doğrusu olacaktır” dedi.
“SEBZE AĞIRLIKLI ÖĞÜNLER TERCİH EDİN”
Büyük sofralarda birbirinden lezzetli yemekler eşliğinde, tüm aile bireylerinin bir araya gelip hasret giderdiği bir bayram daha geldi ve göz açıp kapayıncaya kadar geçip gitti. Bayram boyunca sofralar donatıldı, et ve tatlı tüketimi de arttı. Bayram sonrası nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında konuşan Uzman Diyetisyen Sevil Dilara Güneş, “Kurban Bayramı’nın yıldızı şüphesiz ki et ve et ürünleri. Tabi bu demek değil ki baklavalar, börekler, sarmalar dolmalar sofrada yerini almadı. Bayram boyunca kırmızı et ve hayvansal gıdalar yoğun olarak tüketildi” şeklinde konuştu. Yemekler ve tatlılar karşısında porsiyon kontrolünün ister istemez kaçtığını ifade eden Güneş, “Hayvansal ürünlerin vücutta oluşturduğu toksinlerden arınmak için bayram sonrası 2 ila 3 gün daha hafif ve sebze ağırlıklı beslenmek en doğrusu olacaktır” diye konuştu.
GÜNE HAFİF BAŞLAYIN
Kalabalık ve dolu dolu geçen bayram sofraları sonrası kahvaltılarda sindirimi kolay, serinletici kahvaltılar öneren Güneş, “Kahvaltıda yoğurt veya süt ile hazırladığınız yulaflı kaseler, hava sıcaklığının da giderek arttığı bu günlerde hem sağlıklı hem de keyifli bir öğün olacaktır” ifadelerini kullandı. Günün diğer öğünleri için de önerilerde bulunan Güneş, mevsim sebzeleriyle hazırlanan zeytinyağlı sebze yemeklerinin, yoğurt ve tam tahıllı ekmek eşliğinde tüketilmesinin hem besleyici hem de hafif bir tercih olacağını ifade etti. Yaz aylarında vücut dengesini korumak ve sindirim sistemini rahatlatmak için bu tür besinlerin tercih edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
ARA ÖĞÜNLERLE DENGEYİ KORUYUN
Tatlı tüketiminin arttığı bayram günlerinin ardından, kan şekeri dalgalanmalarını da kontrol altına almak gerekiyor. Bayram bitiminde ara öğünlere de dikkat edilmesinin önemi olduğunu ifade eden Güneş, “Ara öğünlerinizi mevsim meyveleri ve yanında kefir, yoğurt ya da çiğ kuruyemişler olacak şekilde planlayabilirsiniz” önerisinde bulundu. Hem toksinleri atmaya yardımcı olan hem de vücudun doğal ritmini koruyan su tüketiminin önemine de değinen Güneş, “Günlük kilogram başına 30 ila 35 mililitre su tüketimine özen göstermeyi de ihmal etmemelisiniz” dedi.
Kaynak:Rüveyda Aslıipek
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.