Uzman isim uyardı: Yaz aylarında gıda kaynaklı enfeksiyonlar artıyor
Yaz aylarında yükselen hava sıcaklıkları, mikroorganizmaların gıdalarda hızla çoğalmasına uygun bir zemin oluşturuyor. Bu durum özellikle dışarıda tüketilen ya da uygun koşullarda saklanmayan yiyeceklerde gıda zehirlenmeleri ve enfeksiyonlara yol açıyor. Ulus’a konuşan Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Doğancı, yüksek sıcaklıkların gıda kaynaklı enfeksiyonları tetiklediğini kaydetti. Türkiye’de yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte gıda ve deniz kaynaklı enfeksiyonların ciddi bir risk oluşturduğunu söyleyen Doğancı, son dönemde özellikle pirinç ve tavuk eti kaynaklı zehirlenme vakalarının sıklaştığını da dile getirdi. Doğancı, halkın gıda ve deniz ürünleri tüketirken özen göstermesi gerektiğini belirtti.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Doğancı, yaz mevsiminde gıda hijyenine dikkat edilmesinin önemini vurguladı.
PİRİNÇTEN GELEN YENİ TEHDİT
Türkiye’de yaz aylarında artan gıda kaynaklı enfeksiyonlara değinen Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Doğancı, özellikle ithal pirinçlerin yeni bir risk oluşturduğunu söyledi. Türkiye’de eskiden pirinçten bulaşan bir enfeksiyon görünmediğini ifade eden Doğancı, “Yaz aylarında gıda kaynaklı enfeksiyonlar artıyor. Pirinç masum bir gıda gibi görünse de zararlı olabiliyor. Son yıllarda Güneydoğu Asya ve Hindistan’dan ithal edilen pirinçlerde bakteriyel toksinlere rastlanıyor. Bu pirinçler aile boyu gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor. Özellikle toplu tüketimlerde aynı pilavı yiyen kişilerin tamamında kusma ve mide bulantısı ile seyreden enfeksiyonlar ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu. Doğancı, halkın ekonomik gücünün azalmasıyla birlikte dışarıda yemek yeme alışkanlıklarının da azaldığını vurgulayarak, “İşletmeler, hazırladıkları yiyecekleri çok uzun süre buzdolabında saklamak zorunda kalıyor. Eskiden hazırlanan besinler hemen servise sunulurdu, şimdi bekleyen gıdalarda büyük tehlike var. Buzdolabında bazı bakteriler toksin salgılamaya başlıyor ve bu toksinler ciddi zehirlenmelere yol açabiliyor” dedi.
TAVUK DÖNERLERDE ZEHİRLENME RİSKİ
Vatandaşları tavuk eti kaynaklı zehirlenmelere karşı uyaran Doğancı, özellikle yaz aylarında tavuk dönerlerde ciddi bir sorunun bulunduğunu belirtti. Daha önce yaşanan tavuk döner kaynaklı zehirlenme vakalarına da dikkat çeken Doğancı, “Bu genellikle şu şekilde oluyor. Döner buzdolabına konuluyor, bir gün veya iki gün sonra üzerine yeni tavuk eti eklenerek tekrar servis ediliyor veya pişirilmeye çalışılıyor. Ancak altta kalan dokuda toksin kalıyor ve bu toksin, tüketen kişilerde besin zehirlenmesine yol açıyor. Salmonella ve Staphylococcus enterotoksinleri son derece güçlü toksinlerdir; yüksek miktarda alındığında veya kişinin bağışıklığı zayıfsa ciddi sağlık sorunlarına, hatta ölüme neden olabilir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında tavuk ürünlerinin hazırlanması ve saklanmasına dikkat etmek gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
YENİ DENİZ CANLILARININ SAĞLIK TEHLİKESİ
Deniz kaynaklı enfeksiyonlara da değinen Doğancı, küresel ısınma ve Süveyş Kanalı üzerinden gelen yeni deniz canlılarının ciddi sağlık riskleri oluşturduğu söyledi. Denizlerde daha önce hiç rastlamadığımız bazı canlıların görünmeye başlandığını dile getiren Doğancı, “Denizlerimize daha önce hiç rastlamadığımız bazı canlılar geldi. Bunların başında deniz anaları ve balon balık geliyor. Balon balığı çok tehlikeli ve eti zehirli bir türdür. Ayrıca bazı koleraya benzeyen bakteriler, yumuşak doku enfeksiyonlarına neden olabiliyor ve yeterli tedavi alınmazsa ölümcül olabiliyor” diye konuştu. Deniz ürünleriyle temas sırasında dikkatli olunması gerektiğini belirten Doğancı, deniz ürünü insanın elini kestiğinde veya balık tutarken oltanın iğnesi battığında ciddi enfeksiyon riski oluşabileceğini vurguladı. Bunun içinde olduksa dikkatli olmak gerektiğine işaret etti.
BU HUSUSLARA DİKKAT
Halkın gıda ve deniz ürünleri tüketirken özen göstermesi gerektiğini ifade eden Doğancı, dikkat edilmesi gereken hususları şu cümlelerle aktardı:
“Pirinç ve ithal gıdalar alınırken torbanın içi mutlaka kontrol edilmeli, içinde yabancı cisim veya böcek olup olmadığına bakılmalı. Tavuk ve et ürünleri uygun şekilde saklanmalı ve uzun süre buzdolabında bekletilmemeli. Ayrıca mümkünse yaz aylarında dışarı tavuk döner tüketilmemeli. Deniz ürünleri tüketiminde temizlik ve hijyen kurallarına özen gösterilmeli. Ayrıca böcek ısırmalarına karşı dikkatli olunmalı”
Kaynak:Rüveyda Aslıipek
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.