ABB, Ankara Kent Konseyi ev sahipliğinde “Olası Bir Depreme Hazır Mıyız?” paneli düzenlendi

ABB, Ankara Kent Konseyi ev sahipliğinde “Olası Bir Depreme Hazır Mıyız?” paneli düzenlendi
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Ankara Kent Konseyi ev sahipliğinde “Olası Bir Depreme Hazır Mıyız?” paneli düzenlendi. Panelde konuşan ABB Afet İşleri Dairesi Başkanı Özkan Erel, afetlere karşı yapmış oldukları hazırlık çalışmalarını anlattı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Ankara Kent Konseyi ev sahipliğinde “Olası Bir Depreme Hazır Mıyız?” paneli düzenlendi. Panelin ilk oturumunda konuşan ABB Afet İşleri Dairesi Başkanı Özkan Erel, afetlere karşı yapmış oldukları hazırlık çalışmalarını anlattı. 6 Şubat depremlerinde sahada olduklarını belirten Erel, afet sonrası yaşam koşullarını iyileştirmek için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Erel, Ankara’yı daha dirençli bir şehir haline getirmek için kapsamlı bir yol haritası oluşturduklarını vurguladı. Afetlere hızlı müdahale için Akyurt’ta lojistik merkezi kurulduğunu belirten Erel, eğitim ve tatbikatlarla toplumu bilinçlendirdiklerini ifade etti. Afet anında sıcak yemek hizmeti sunan mobil mutfak tırları gibi ekipmanların hazır bulundurulduğunu dile getirdi.

“6 ŞUBAT DEPREMİNDE SAHADAYDIK”

Şehirdeki afetlere karşı her türlü hazırlığı yapmaya devam ettiklerine dikkat çeken ABB Afet İşleri Dairesi Başkanı Özkan Erel, “Afetlerin türü, büyüklüğü ve yeri ne olursa olsun, biz her an müdahaleye hazırız. Hazırlıklı olmak hepimizin sorumluluğudur. Ankara olarak, afet sonrası yaşam koşullarını iyileştirmeye yönelik çalışmalar yürütüyoruz” dedi. 6 Şubat depremleri sırasında hem Ankara'da hem de ilgili illerde kriz koordinasyon merkezleri kurarak geniş bir alanda faaliyet gösterdiklerini ifade eden Erel, şunları kaydetti:

“Arama kurtarma çalışmalarında birçok insanımızı enkaz altından kurtarmak için büyük çabalar sarf ettik. Sonraki süreçlerde de belediyemizin tüm birimleri ile afet zedelerimizi yeniden normal yaşama döndürmek, özellikle Kahramanmaraş'ı yeniden ayağa kaldırmak konusunda aylarca bölgede çalışmalarımızı sürdürdük. Toplamda 5 bin 880 personelimiz ve 2 bin 100 araç ile depremden etkilenen illerimize yardım eli uzattık. Bugün hala depremden sonra Ankara'mıza gelmiş, yaşamını devam ettirmeye çalışan afet zedelerimize desteklerimiz devam etmektedir.”

8.jpg

“KAPSAMLI YOL HARİTASI OLUŞTURDUK”

Afetlerin yalnızca fiziksel bir yıkım olmadığını aynı zamanda toplumsal, ekonomik ve psikolojik etkileri olan büyük bir sınav olduğunu vurgulayan Erel, “Deprem gibi doğal afetler karşısında ‘Olası bir depreme hazır mıyız?’ sorusuna yanıt aramak her bir birey ve kurumun temel sorumluluğudur. Bu sorumluluğu yerine getirmek için belediye başkanımız Sayın Mansur Yavaş liderliğinde Ankara'yı daha dirençli bir şehir haline getirmek adına kapsamlı bir yol haritası oluşturmuş bulunmaktayız. Başkanımızın bu konuda sergilediği vizyoner liderlik tüm bu çalışmaların temelini oluşturuyor” ifadelerine yer verdi.

10.jpg

“EYLEM PLANINI HAZIRLAMIŞ BULUNMAKTAYIZ”

Afetlerin neden olabileceği sosyal, ekonomik, psikolojik etkileri en aza indirmek için Ankara Büyükşehir Belediyesi afet riski azaltma planını da hazırlamış olduklarına dikkat çeken Erel, “Yoğun yağışlarda kentimize ulaşabilecek su baskını zararlarını en aza indirmek ve diğer hizmet grupları ile koordine sağlamak için eylem planını da hazırlamış bulunmaktayız” dedi. Olası afet ve deprem senaryoları ile başta itfaiye daire başkanlığı olmak üzere ilgili tüm daire başkanlıkları ile tatbikatlar planlandığını belirten Erel, “Tüm birimlerimizle AFAD tarafından gerçekleştirilen tatbikatlara da katılıyoruz” diye konuştu.

11.jpg

“VATANDAŞLARI AFETLERE KARŞI BİLİNÇLENDİRİYORUZ”

Erel, afetlere karşı hazırlıklı olmanın en önemli adımlarından birisinin de toplumu bilinçlendirmek olduğunu belirtti. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi’nin, her yaş grubuna yönelik eğitimler düzenlediğini kaydeden Erel, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü:

“Afet öncesi ve sonrasını kapsayan çok yönlü bir strateji geliştiriyoruz. Bu stratejinin temel taşlarından biri toplumun farkındalık düzeyini arttırmak ve bireylerin afet anında doğru kararlar alabilmesini sağlamaktır. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak afetlere hazırlıklı olmanın hayati önem taşıdığını bilinci ile kapsamlı bir afet müdahale planı hazırladık. Okul öncesi çocuklardan, yetişkinlere kadar geniş bir katılımcı kitlesi ile eğitimler düzenliyoruz.”

Erel, verilen eğitimlerin, sadece afet sırasındaki müdahaleyi değil, aynı zamanda afet öncesi ve sonrası yapılması gerekenleri de kapsadığını söyledi.

12.jpg

“MÜDAHALEYE HAZIR ŞEKİLDE BULUNUYORUZ”

Afetlere hızlı müdahale edebilmek için Akyurt’ta kurulan lojistik merkezi büyük bir önem taşıdığını sözlere ekleyen Erel, “Lojistik merkezinde afet anında ihtiyaç duyulan malzeme ve ekipmanlar hızla sahaya gönderilebilecek şekilde hazır bulunduruluyor. Her an müdahaleye hazır şekilde bulunuyoruz. Konteynerler, çadırlar, battaniyeler, mobil mutfak tırları ve mobil duşlar gibi ihtiyaç malzemeleri sürekli olarak güncelleniyor. Mobil mutfak tırları ve çorba dağıtım araçları, afet anında sıcak yemek hizmeti sunarak, mağdur vatandaşların en temel ihtiyaçlarını karşılıyor” şeklinde konuştu.

13.jpg

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.