Bahattin Demiray

Bahattin Demiray

Sigara ve şeytan

Sigara organlara ve vücuda birçok zarar vermekte yaptığı hastalıkları bilindiği halde yaygın olarak kullanmaktadır.

Bulunduğu ortam ve kişide kötü ve ağır koku yayar. Cilt bozulacağından, kırışıklıklar, cilt karalığı ve yaşlı gösterme belirtileri başlar. Dişlerde, sarı, kirli ve pis görünümlü olmakla beraber, dişeti hastalıkları baş gösterir. Ağız ve yutakta tat alma eksikliği, gırtlak ve nefes borusunda iltihaplanma, ses tellerinin zarar göstermesi ile kansere yakalanma ihtimali fazlalaşır. Kalp ve damarların iç cidarlarının görmüş olduğu zarar ve tahribattan dolayı kalp krizi, damar tıkanıklığı, tansiyon yükselmesi gibi durumlar ortaya çıkar.

Beyinde felç, ileri yaşta bunama (Alzheimer), içildiğinde her bir nefeste 50bin hücrenin ölümüne sebep olur. Gözlerde katarakt ve ileri yaşta körlük, burunda koku alma duygusu azalması, akciğerlerde kansere yakalanma, bronşit ve amfizem gibi rahatsızlıklar meydana getirir. Mide ve yemek borusunda kararma, mide duvarlarında polipler oluşturarak, ülser ve kanser oluşumunu fazlalaştırır. Rahim ve yumurtalıkta kısırlık, çocuk düşürme, sakat ve eksik doğum, erken menopoz, rahim ve pankreas kanseri riski ile testisler ve cinsel organlarda iktidarsızlık, ereksiyonda azalma, döllenme yetersizliği, kalıtımsal bozukluklar meydana gelir. İdrar kesesinde mesane kanseri meydana gelir.

Ellerde, parmaklarda sararma, tırnaklarda, zayıflama, kemik ve iskeletlerde kemik erimesi meydana getirir. Kol ve bacak damarlarında çeşitli hastalıklar oluşur. Kılcal damarlar, el ve ayaklardan başlayarak, kol ve bacaklara kadar tıkanıp bu organların kesilmesine (Burger hastalığı) kadar varan hastalıklar oluşur. Vücutta, yorgunluk, uykusuzluk, ruhsal gerilim, stres, performans düşüklüğü, reflekslerde azalma oluşur. Anne ve baba içtiği takdirde genetik aktarım olarak, çocuklarına geçmektedir.

Sigara içenler sigarayı bırakmaları gerektiğini bir takım yol ve yöntemler geçirmeden mümkün olamayacağını bilmelidir. Başta azim etmek yani bırakmaya kendine ve yaratıcıda söz vermesi gerekir. Belirli bir süreç de tutulan oruçla sıfır almaması gerekmektedir. Oruçla üç paket bir sigara içen birinin 40 gün sonunda da bıraktığı da bir gerçektir.

İçilen sigara adedine göre genlerde meydana gelen değişimler ortaya konuldu. Günde 20 sigara içen kişinin akciğer hücrelerinde yılda 150 mutasyon olduğu, sigara içmeyi bıraksa dahi DNA'da meydana gelen mutasyonlar kalıcı oluyor.

Bilimsel araştırmalar sonunda içeriğinde 4000'den fazla olduğu saptanan bu zehirleyici maddelerin büyük bir kısmı kanser yapıcı (KANSEROJEN) özellik içermektedir. Sigara dumanındaki en tehlikeli 3 madde, karbonmonoksit, nikotin ve katrandır. Katranda, arsenik (fare zehiri) fare zehiri de helal bir içecek değildir.

Nikotinin, esrar, eroin ve morfin gibi bağımlılık yapıcı özelliği olup, sinir sistemini etkiler, kalp ve damarların sağlıklı çalışmasını engeller, kan basıncını ve nabız hızını artırır.

Unutulmamalıdır ki, zaman, emek, enerji, kağıt, kalem, mürekkep. Hepsinden mühimi de faydalı bir şeyle meşgul olunmamak israf olup, sigaranın zararları sadece vücudumuzdaki organlarımıza değil, çevremize ve bütçemize neslimize olup, İçildiği sürede sigaraya, alkole, şans oyunlarına, bağımlılığı oluşturan maddelere harcanan para içilen yıllar suresince hesaplandığında, israf sonucu kaybı düşünün!

Daha sağlıklı hem de rahat bir hayat yaşama birde, ahiret olmasın ziyanı için sigara ve diğer bağımlılığı oluşturan maddelerinin tüketiminin getirdiği pişmanlığın boyutu ayet ve hadisler ışığında bakmamızda gerekmektedir.

Yüce kitabımızda ayetlerde; “Yiyiniz içiniz; fakat israf etmeyiniz! Çünkü Allâh isrâf edenleri sevmez.”

Şeytani insanlar; Nasihat etmek için değil, Kusur bulmak için; ya kalbini kırarlar ya da ümidini…

Allah cc. güzel insanlar ile karşılaştırsın sevgi ile kalınız. Amin

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bahattin Demiray Arşivi