Kadına şiddet, insanlığa ihanet

Geçtiğimiz pazartesi günü yani 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ydü. Dünyanın birçok yerinde meydanlarda protestolar yapılarak, kadınların şiddete karşı dayanışması etkinlikleri düzenlendi. Bu etkinlikler, protestolar ve farkındalık oluşturma çabaları erkeklerinde desteğini gördü.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü 25 Kasım 1999 yılında, kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla ilan edildi. Bugünün ilanında 25 Kasım tarihinin seçilmesinin çok hazin ve trajik bir öyküsü vardı.

25 Kasım 1960’ta Dominik Cumhuriyeti’nde ülkeyi diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo, kendisine karşıtlığı ile bilinen ve darbe hazırlığı içerisinde bulunduğunu iddia eden Patria, Maria Teresa ve Minerva Mirabal kız kardeşleri ülke için tehdit sayıp, işkence ettirerek, dövdürerek, boğdurarak vahşice öldürtmesi dünyada büyük yankılara neden olmuştu.

O katliamdan birkaç ay sora diktatör Rafael Trujillo öldürüldü ve kanlı rejim düştü. 1960 yılında yaşanan bu trajedi üzerine Birleşmiş Milletler kadına yönelik şiddeti: ‘Fiziksel, cinsel veya psikolojik zararla sonuçlanan ve sonuçlanması muhtemel olan cinsiyete dayalı her türlü şiddet eylemidir. Ayrıca kamusal veya özel hayatta bu tür eylemlere tehdit etme, zorlama veya özgürlükten keyfi olarak yoksun bırakma da dahil olmak üzere acı çekmesi dışında kadına şiddetin korkunç bir insan hakları ihlâli, bir halk sağlığı krizi ve sürdürülebilir kalkınmanın ciddi bir engelidir.’ şeklinde yorumladı.

Dünya genelinde kadınların en büyük korkuları tecavüze uğramak ve öldürülmek. Bu korkuları; akşam saatlerinde tek başına sokağa çıkmak, taciz edilmek, yankesicilerin ve hırsızların saldırısına maruz kalmak, kaçırılmak, fiziksel ve psikolojik şiddet, çalışma ortamında mobinge ve cinsiyet eşitsizliğine uğramak gibi korkular izliyor.

Kadına karşı şiddet konusunda devletin temel görevi; insan haklarını koruyarak geliştirmek, ayrımcılığı önlemek, kişilerin eşit muamele görmesini sağlamak, işkence ve kötü muameleyle etkin mücadele etmek olmalıdır. Aynı zamanda alanında uzman kurum ve kuruşlarla, kadına yönelik bir insan hakkı ihlâli olan şiddete karşı farkındalığı artırmak amacıyla çalışmalar yapılmalıdır.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesi ile kadına yönelik şiddetin son bulduğu, hak ve özgürlüklerden yararlanma noktasında cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir dünya temennisiyle...

Sağlıcakla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Saliha Yazan Arşivi