Bahattin Demiray

Bahattin Demiray

Kalbimiz Kadir Gecemiz

Bu mübarek gecede, kendimi, güllerle süsleyip seven kalbimi, sana bir hediye vermeye geldim. Kızgın çöller gibi kuru dudağım, senden bir buse almaya geldim. Oruçla ibadetle geçirdiğim Ramazan’ı şerifimizi dualarımızı kabul eyle, ey muhteşem Kadir gecemiz…

“Biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi, bin aydan hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar.” (Kadr, 1-5)

Rasûlullah (s.a.v.) buyurdular; “Ramazan’da Allâh’ın öyle bir gecesi vardır ki bin aydan daha hayırlıdır. Kim o gecenin hayrından mahrum kalırsa gerçekten büyük bir kazançtan mahrum kalmış olur.” (Nesâî, Sıyâm)

Kadir Gecesinin önemi, Rabbin, ümmet-i Muhammed’e sonsuz merhametinden saçtığı müstesnâ bir lutuf gecesidir. Bu gece, nice mânevî hazîneler bahşedilmektedir. Bu gecenin ihtişam ve azametine binâen hakkında müstakil bir sûre nâzil olmuştur.

Kadir Gecesi, Kur’ân-ı Kerîm’in kendisinde indirilmesiyle nûrlanmış, Cebrâîl ve diğer meleklerin iştirâki ile mânevîleştirilmiştir. Mü’minlere görülmez nûrânîler tarafından selâm verilen bu gece; feyz ve bereket dolu bir lutuf, Rabb’in kullarına bir merhamet gecesi ve Ramazan ayının bir bahar faslıdır.

Kadir Gecesi, Kur’ân–ı Kerim’in Levh–i Mahfuz’dan dünya semasına toptan indirilmiş olduğu gecedir. Cebrail, Peygamberimiz (sas)’e ilk vahyi bu gece getirmiştir. Kadir gecesi, hüküm gecesi demektir. Takdîr–i İlâhîde hüküm verilmiş işlerin, ve muhkem emirlerin ayırt edildiği gece anlamına gelir. Takdîrden maksad, ezelî hükmün açığa çıkması ve hikmetli işlerin karara bağlanmasıdır. Kadir gecesi, Efendimiz’in ümmetine yaptığı duanın kabul edilmiş hâlidir.

Cenab-ı Hak eceli insanın ömrü içinde, veli kullarını insanlar içinde ve ism–i azamı esma–i hüsna içinde nasıl gizlediyse, aynı şekilde Cuma günü içinde icabet saatini, beş vakit namaz içinde salât–ı vustâ’yı, bütün ibadetler içinde rıza-yı ilahî’yi, zaman içinde kıyâmeti, hayat içinde ölümü ve Ramazan içinde de kadir gecesini gizlemiş ki “her gece kadir, her gelen Hızır” diye bilinsin.

Bir gemi limandan ayrılır gibi, herkesten ayrılıp bir sana geldim.

Çocuklar evcilik oynarmış gibi, tertemiz duyguyla sevmeye geldim. Ömrümün son günü bugünmüş gibi, canımı yoluna sermeye geldim. Hayaller artık avutmaz oldu, ben senin yüzünü görmeye geldim.

Güllerle süsleyip seven kalbimi, sana bir hediye vermeye geldim. Kızgın çöller gibi kuru dudağım, senden bir buse almaya geldim.

“Kim, îmânından dolayı ve (yalnız Allah’tan ecrini umarak) ihlâsla Kadir Gecesi’ni ibâdet ve tâatle geçirirse geçmiş günahları mağfiret edilir.” (Buhârî, Îmân, 25)

Her zaman olduğu gibi Bu gecede yaşlılarımızın Anne ve babanın sözlerini dinlemek. Onların emir ve isteklerini hemen yerine getirmek. Onlar geldiğinde saygı bağlamında ayağa kalkmak. Onlarla konuşurken, sohbet ederken ses tonuna dikkat edip onların sesinden yüksek bir ses tonuyla konuşmamak. Onlara hitap ederken sevgiyle ve saygıyla hitap etmek. Onların kalbini kazanmak mübarek dualarını almak lazım…

Maziden yana ne varsa sildim, seninle bir sayfa açmaya geldim ey Ramazan ey Kadir gecesi sana geldim Dualarımızı kabul eyle, bayramınızı mutluluklar içerisinde kutlamayı nasip eyle amin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bahattin Demiray Arşivi