
Abdulkerim SOLAK
Geç okunan su sayaçları
Ankara ile ilgili araştırmalar yaparken, pek çok sosyal medya sayfasında ve şikâyet forumlarında, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin su faturasını ilgilendiren faturalarını kapsayan geri bildirimler gördüm.
Özellikle 34-35 günlük sayaç okuma durumunda vatandaşların su tüketiminin 15 metreküp üzerine çıkmasıyla beraber zamlı su faturası ödemek durumunda kaldığını da gördüm.
Kendi yaşadığım evde de aynı durum ile karşılaştım. Normalde her ayın 20-25’i gibi okunan su sayacım benim de bu ay 34-35 günlük okundu ve zamlı fatura ödemek zorunda kaldım. Ha tüketmiş olabilir miyim? Evet, sayacın geç okunmasına bağlı olarak otomatikman 15 metreküp düzeyini geçtiğim için mantıksal ve fiziki olarak suyu tüketmiş oluyorum.
Ama bu durumu Ankara’nın genelinde yaşam süren vatandaşlar neden yaşıyor onu anlamadım.
Her ay belirli şekilde yazılan su faturaları, neden Haziran ayı içerisinde 16 metreküp ve üzerinde yazılmak durumunda kaldı?
Saha personelleri mi yetersiz kalıyor, yoksa vatandaş zaten bu faturayı ödeyecek diye bir kaide mi var orasını anlamış değilim.
Sanırım ben bu konuda Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin de çıkıp, mantıklı bir açıklama yapmasını mantıklı buluyorum. Çağrı merkezi, abone temsilcisi ile görüşüp, çözülebileceğini düşündüğüm konular değil maalesef.
İlgili muhatabın kendisi ile direk çözüm odaklı bir duyuru yapılmış ve vatandaşların şikâyeti çözüme kavuşturulmuş olsa daha mantıklı olacaktır diye düşünüyorum.
Daha geçtiğimiz günlerde, Ankara’da vatandaşlarımızın su tüketimlerinin kıymetli olduğunu ve su kaynaklarımızın tükenmemesi için herkesin elini vicdanına koyması gerektiği ile ilgili yazı yazmıştım.
Şimdi de böyle bir durum ortaya çıktı ve vatandaşlar su faturalarının geç okunmasından dolayı, 16 metreküp ve üzeri zamlı fatura ödemek durumunda kalacakları için mağdur olduklarını dile getirmeleri, sanırım sadece su tüketim sürecinin sadece vatandaş odaklı olmadığını bize özetliyor diye düşünüyorum.
Bu konuyla alakalı olarak ASKİ’nin şu şekilde bir açıklamasını da görmüştüm ve daha önce de dile getirmiştim;
“Abonelerin yüzde 61'lik kısmına denk gelen 10 m3'ün altında su tüketenlerin su faturası düşecek.
Abonelerin yüzde 23'lük kısmına denk gelen 11-15 m3 arası su tüketenlerin faturası değişmeyecek.
Abonelerin % 16'sına, tüketimin % 40'ına denk gelen 15 m3'ün üstünde tüketenlerin su faturası yükselecek.”
Tüm bunlara baktığımız da aslında sorunun temeli burada. Tüketim ne kadar fazla olur ise ücret o kadar artacak. Ve tüketim ne kadar azalır ise, ücret o kadar azalacak.
Ama faturalar geç yazıldığı için, vatandaşların faturasının da 16 metreküp üzerine çıktığı için mecbur şekilde daha fazla ücret ödemek durumunda kalıyorlar.
Bu konuda acil şekilde, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin ciddi bir açıklama yaparak; vatandaşların yaşadıkları mağduriyetleri gidermeleri gerekmektedir.
İnsanlarımız evine ekmek götürme kavgası ederken, 2025 yılının içinde bulunduğumuz şu günlerde sayaç üzerinde rakam sayacak vakti zaten bulamamaktadır. Bu yüzden mağduriyetler giderilmeli ve su faturaları geç okunmamalıdır.
“NOT: Burada bahsi geçen yazımın odağı sayaç okuma durumu “normal sayaç” olarak vurgulanmaktadır, “kilitli sayaç” durumu mevcut değildir. Bilgilerinize…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.