Şule Erciyas
İslam’da Evlat Yetiştirmenin Önemi
Anne babanın en önemli görevi en güzel şekilde ve İslam fıtratı ile yaratılarak emanet edilen yavruyu hayırlı bir evlat olarak yetiştirmektir. Hayırlı evlada sahip olmak dünyada da ahirette de huzur ve mutluluk vesilesidir. Bu talim ve terbiyenin verilebileceği en hayırlı iklim de aile ortamıdır. Çocuk hakka ve hayra yönelmenin gereklerini ilk olarak aile müessesesinde öğrenir. Bu yüzden anne, babanın her iki hayatı kazanacak şekilde evladını güzel bir şekilde yetiştirmesi kendileri için bir aihiret mesuliyetidir.
Bu aynı zamanda evladın ana babası üzerindeki en mühim hakkıdır. Bu bakımdan ebeveynin çocuklarının terbiyesinde büyük bir titizlik itina ve hassasiyet göstermeleri gerekir.
Çocuk yetiştirme konusunda anne ve babanın bilhassa dikkat etmesi gereken başlıca hususlar şunlardır;
- Çocuğa güzel bir isim konulmalı ve helal lokma ile beslenmelidir.
- Çocuklara ailede örnek alabilecekleri güzel davranışlar sergilenmelidir. Çocukların davranışları daima kontrol edilmeli güzel işleri takdir edilmeli ve mükafatlandırılmalı hataları ise görmezden gelinmemelidir. Çünkü müspet davranışlar mükafat ile pekiştirilerek çocuğun şahsiyetinde kalıcı bir yer edinir. Buna mukabil vaktinde ikaz edilmeyen kusurlar da tekrarlandıkça şahsiyetin bir parçası haline gelir. Ayrıca sık sık ceza vererek çocuk arsız hale de getirilmemelidir.
- Emir yasak ve kurallar telkin edilirken onların kavrayabileceği bir şekilde gerekçeleri de izah edilerek ikna edilmelidir.
4-Çocukların meşru sınırlar dahilinde çocukluklarını yaşamalarına imkan tanınmalıdır. Fakat ne fazla serbest bırakılmalı ne de haddinden fazla baskı yapılmalıdır.
- Kendilerine Cenabı Hakkın nimetleri hatırlatılıp hamd ve şükre alıştırılmalıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) in hayatından misaller verilerek onun ahlakını örnek almaları için gayret edilmelidir. Evlatların yetiştirilmesi hususunda çekilen mihnet ve meşakkatler günahların affına vesile olur. Çocukların iyi terbiye edilmesi hususunda Allah Rasulü (s.a.v) şöyle buyurmuştur;
Hiçbir baba çocuğuna güzel ahlaktan daha hayırlı bir miras bırakmamıştır. Bu bakımdan çocuklarımızı bir ibadet vecdi ile yetiştirmeliyiz. Onların terbiyeleri hususunda hiçbir gayret ve himmeti esirgememeliyiz. Cenabı Allah Kuranı Kerimde Ailene namaz kılmayı emret, kendin de namaza dört elle sarıl buyurmaktadır.
Ayeti Kerime gereğince çocuklarımıza ibadet etmenin şuurunu kazandırmalı ve onları ibadete alıştırmalıyız. Yavrularımız arasında adalete riayet edip hasetleştirmelerine meydan vermemeliyiz. Vakitleri geldiğinde imkanlar müsait olduğu taktirde onları evlendirmeli damat veya gelin alırken de mal mülk mevki gibi fani dünyevi kıymetlerden ziyade iman ve güzel ahlakı gözetmeliyiz. Zira imanı ve ahlaki duyguları itibarı ile uyumlu olmayan eşlerin sonu ya hazin ayrılıklar veya mezara kadar süren ızdıraplar olur.
Ayeti Kerimede buyruluyor, Ey iman edenler Kendinizi ve ailenizi yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun Allah Rasulü (s.a.v) bu ayeti kerimedeki ilahi emri şöyle tesfir buyurmuşlardır; Onlara Allaha kul olmaya taat ve itaati emreder yine onları Allaha isyan etmekten ve günahlardan nehyederseniz işte bu onları korumak demektir. Rabbimiz bize gözümüzü aydınlatacak eşler ve zürriyetler bağışla ve bizi takva sahiplerine önder kıl amin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.