Abdulkerim SOLAK

Abdulkerim SOLAK

Karavanlara Çözüm Üretememek

2021 yılının son verilerine göre, Türkiye’de plakalı ve ruhsatlı karavan sayısının 200 bin civarında olduğu belirtiliyordu. Ayrıca bu rakamın Dünya genelinde ise 15 milyona kadar çıktığı da vurgulanmıştı.

Pandemi nedeniyle 2020 ve 2021 yılında yüzde 400 oranında artış yaşanan karavan satışına, karavan üreticilerinin de yetişemediği yapılan çeşitli röportajlar ile basına yansımış ve yeni karavan üreticileri piyasada yeni, yeni kendine yer bulmaya başlamıştı.

Bu veriler üzerine yeni bir rapor açıklanmadı ancak piyasa araştırmasına göre; ortalama karavan sayısının 300 bini geçtiğini ve 400 bine yaklaştığını düşünüyorum.

Ama bu karavan karavanı kaldıracak alt yapı ve sistemler hazır mı? Bu durum biraz düşündürücü.

1 Haziran 2023 tarihinde “karavan parklarına çözüm” yazımı kaleme almıştım ve karavan sahiplerine yönelik yapılması gerekenler ile ilgili detaylar paylaşmıştım.

5 Ekim 2023 tarihinde “karavan ve bungalov talepleri” yazımı kaleme almıştım ve ruhsatsız karavan ve bungalov ev gibi yapılara karşı adım atılması hakkında değerlendirmelerde bulunmuştum.

16 Mayıs 2024 tarihinde ise son olarak; “karavan park sorunları devam ediyor” yazımı kaleme almıştım ve toplatılan karavan sahipleri üzerinden, Belediyelerin ve Valiliklerin nasıl bir yol izleyebileceğine yönelik ifadeler kullanmıştım.

Ancak şu an 2024 yılının Temmuz ayının içerisinde bulunduğumuz şu günlerde; bu sorunların tüm hızıyla devam ettiğini görüyorum. Özellikle İzmir ve İstanbul gibi sahil şeridi kesimlerinde karavan sahiplerine yapılan uyarıların sonucunda pek çok karavanın çekici yardımı ile toplatıldığını görüyorum.

Bu konuda en çok çalışma yapan Belediye ise İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak ön plana çıkıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz aylarda 453 civarında karavanı topladı. Ancak devamının da getirdi ve karavan sahiplerinin güvenliğini sağlayacak ve konforlu şekilde tatil yapmalarına yardımcı olacak yeni karavan parkı projelerini yapmaya başladı ve projelerini de hızlandırıyor.

Bu yeterli mi? Elbette değil. Çünkü ülkemizin her bir coğrafyası keşfedilmeye ve gezilmeye müsait. Bu yüzden karavanlar sürekli gezi halinde olduğu için bu alt yapıyı kaldıracak sistemlerin uygulanmıyor oluşu ve uygulandığında da sürdürülebilir olmaması; hem karavan sahiplerini mağdur ediyor, hem de karavanların kaldırılması esnasında Belediye personellerini zan altında bırakıyor.

Bu şekilde devam edilmesi durumunda, satılık karavan ilanı sayısında artış yaşanacak. Çünkü karavan sahipleri yaşanan bu süreçlerde bir hayli sıkıldı. Elbette otoparkları işgal eden karavan sahipleri de var onların durumu daha başka ancak; gerçekten gezen ve keşfeden karavan sahiplerinin mağdur edilmesi, kurunun yanında yaşta yanıyor hesabına dökülüyor.

Bu yüzden Belediyelerin acil eylem planı oluşturarak, özellikle yaz aylarında kent trafiğini rahatlatacak ve büyük ölçüde kent estetiğine uygun olacak şekilde yeni karavan park projeleri yapması önem arz etmektedir.

Çünkü yerli ve yabancı turizmin canlı olmasını düşünüyor isek; karavan ile dünya turu yapan turistleri de düşünmeliyiz. Düşünsenize; kentinize bir karavan sahibi yabancı turist geliyor ve konaklama yapabileceği bir karavan park yok. Yaşadığı mağduriyeti hiç düşünmek bile istemiyorum.

Ben olsam bir daha o ülkeye ayak basmam derim. Çünkü yaşanılan mağduriyet günlük değil, devamlılığı olan bir durum gibi lans edilebilir. Bu yüzden hem yerli vatandaşımızı, hem de yabancı turistimizi güzel ve konforlu ağırlamak gerekiyor.

Acil karavan parkları oluşturulmalıdır. Gerekirse 81 il genelinde bu uygulama her bir Belediyenin, bir diğer Belediye’ye örnek olması şeklinde devam etmelidir.

Diğer türlü iç turizm ve dış turizm dengesi bozulacağı gibi; kent trafiğinde oluşan yoğunluk ve çevre kirliliği gibi pek çok etken kentlerimizin ekosistemine zarar verebilir.

Bu konuda hem karavan sahipleri dinlenmeli, hem de karavan üreticilerinden veriler alınarak değerlendirmeler yapılmalıdır.

Ben bu durumu birkaç defa kaleme aldım ama düzelme adına pek bir durum görmedim. Ama bu böyle geldi, böyle gitsin diyerek süreci ciddiye almamalık edilmemelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulkerim SOLAK Arşivi