1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

Tarihte ilk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçilerinin, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesinden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlemesiyle başlamış 1 Mayıs.

1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle yarım milyon işçinin iş bırakmasıyla, 6 binden fazla siyah ve beyaz işçinin birlikte yürümesiyle, siyah işçilere parkların yasak olmasına rağmen sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girmeleriyle devam etmiş süreç. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, “Böylece önyargı duvarı yıkılmış oldu” şeklinde yorumlanmış.14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü" olarak kutlanmasına karar verilmiş.

Bunca emeğin neticesinde zamanla 8 saatlik iş günü birçok ülkede resmen kabul edilmiştir. 1 Mayıs böylece dünyanın birçok ülkesinde işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazanmıştır. Ülkemizde ise 1 Mayıs İşçi Bayramı, ilk kez 1923'te resmî olarak kutlanmıştır. 1976 yılında uzun yıllar sonra ilk defa geniş katılımlı 1 Mayıs kutlaması Taksim'de Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tarafından gerçekleştirilmiştir. 1977 yılında İstanbul Taksim Meydanı'nda yüz binlerce kişiyle en geniş katılımlı 1 Mayıs toplantısı düzenlenmiştir. Fakat kutlamalar sona ermek üzereyken çıkan olaylarda 34 kişi ölmüş, yüzlerce kişi yaralanmıştır. Bu nedenle 1977 yılındaki 1 Mayıs, tarihe “Kanlı 1 Mayıs” olarak geçmiştir. 1978'de yüz binlerce kişi tarafından Taksim Meydanı'nda yapılan kutlamalara, 1979'da Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından izin verilmemiş ve sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. 1 Mayıs’ın 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiş, 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen 5892 sayılı yasanın, 27 Nisan 2009'da Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, 1 Mayıs resmî tatil ilan edilmiştir.

Elli yıla yakın süredir ülkemizde 1 Mayıs her yıl Taksim Meydanı’yla gündeme gelmekte. İstanbul’un göbeğinde, onlarca turistin ortasında yüzlerce kişilik kalabalıkla 1 Mayıs’ı kutlama konusunda bunca yıllık ısrar, izinsiz gösteriler, bayramın siyasete alet edilmesi, 1 Mayıs’ı Emek ve Dayanışma Günü olmaktan çıkarmakta maalesef.

Emekçinin insanca muamele gördüğü, emeğin karşılıksız kalmadığı, eşit iş eşit ücret politikasının uygulandığı, emeğin sömürülmediği, satın alınan emek ve zamanın ucuza getirilmediği, sosyal hakların iyileştirildiği, ferah emekliliğin sağlandığı zeminlerin oluşmasının görüşülmesi için sağlanan dayanışma gününün siyasete alet edilerek gündeme gelmesi, emekçiye yapılan en büyük haksızlık.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün hakkıyla kutlanması temennisiyle…

Sağlıcakla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Saliha Yazan Arşivi