Abdulkerim SOLAK
Kamuda engelli personel çalıştırma oranı artmalı
23 Temmuz 1965 tarihli ve 12056 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Devlet Memurları Kanunu içerisinde yer alan Madde 53'de "engelli personel çalıştırma yükümlülüğü" ile ilgili bilgilere yer verilmektedir.
Resmi Gazete'de yer alan ifadelere göre, kamu kurum ve kuruluşlarında engelli personel kadro oranı %3’tür. Yani kamu kurum ve kuruluşlarının engelli personel çalıştırma oranı yüzde 3’tür.
Bu konu ile ilgili 23 Temmuz 1965 tarihli ve 12056 sayılı Resmi Gazete'de şu ifadelere yer verilmiştir;
“Kurum ve kuruluşlar bu Kanuna göre çalıştırdıkları personele ait kadrolarda % 3 oranında engelli çalıştırmak zorundadır. % 3’ün hesaplanmasında ilgili kurum veya kuruluşun (yurtdışı teşkilat hariç) toplam dolu kadro sayısı dikkate alınır.”
Engelli personel çalıştırılması ve yükümlülüklerin yerine getirilmesi süreçlerini denetleyen ve takip eden kurum Devlet Personel Başkanlığı’dır.
Kamu kurumları ve kuruluşları, engelli kadrosunda açık olması durumunda taleplerini her yılın Ekim ayı sonuna kadar Devlet Personel Başkanlığı’na bildirmek durumundadır.
Ek olarak; engelli bireylerin memurluk görevine alınması şartları, merkezi sınavlar ve yerleştirilmelerin yapılacağı gibi eğitim durumları ve engel grupları tarzında pek çok istatistiksel bilgiler için de Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın görüşleri alınmaktadır ve bu kapsamda Devlet Personel Başkanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik ile düzenlemeler yapılmaktadır.
Tüm bu detaylara baktığımızda, Devlet Personel Başkanlığı ile beraber, kamu kurum ve kuruluşlarının yeni bir çalışma yaparak kamuda engelli personel çalıştırma oranını artırmalıdır.
Bu sayede, kamuda engelli personel çalıştırma oranı artmalı ve EKPSS süreçlerinde adayların beklentileri de yüksek olmalıdır.
İnsanlar doğduğunda engeli olabilir veya yaşamları esnasında engelli hale gelebilir. Çünkü her insan engelli adayıdır. Bu söylemden yola çıkarak, engelli bireylerin hayat şartlarında yaşam kalitelerini iyileştirmeleri ve engeli nedeni ile kendisi ile küs olan bireyleri hayata yeniden kazandırabiliriz.
Bu konuda Devlet Personel Başkanlığı ile beraber, kamu kurum ve kuruluşlarına çağrı da bulunuyorum.
Gelin, kamu kurum ve kuruluşlarında engelli personel kadro oranı %3 olmasın.
Bu oranı yüzde 3’ten 10’lara veya daha fazla imkan seferber edebiliyorsak, yüzde 20’lere kadar çıkaralım.
Ailelerin bütçeleri ile EKPSS hazırlığında olan adaylara kamu kurum ve kuruluşlarında öncelik tanıyalım.
Her yıl binlerce memur ve işçi alımı yapılırken, kontenjanlara EKPSS adaylarına daha fazla kontenjan tanıyalım.
Engelli bireyin sabırları ve yaşama olan bağlılığı her zaman daha fazla ön planda olmalıdır.
Bu süreçleri iyileştirmek de Devlet Personel Başkanlığı ile beraber, kamu kurum ve kuruluşlarının görevidir.
657 sayılı Devlet Memurları kanununda değişiklik yapalım, ama yaptığımız değişiklik kamu kurum ve kuruluşlarının engelli personel çalıştırma oranının artması olsun.
Engeller ortadan kalksın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.