Dijital Telif Yasasının aciliyetine dair (II)

Türkiye'de haberciliği de içine alacak şekilde telif hakları, 72 yıl önce yapılan, 1952 yılında yürürlüğe giren 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunmakta. Özgün ve özel haberin korunması kadar, haberciliğin geleceği açısından da bu kanunun bir an önce güncellenmesi, daha doğru bir ifadeyle modern bir Dijital Telif Yasası’nın yürürlüğe girmesi gerekmekte.

Ülkemizde halihazırda dijitalleşen medya sektöründe faaliyet gösteren yayıncıların bu faaliyetleri karşılığında gelir elde etmesine imkân tanıyacak ve Avrupa Birliği yönergelerine uyumlu şekilde telif haklarını düzenleyecek bir yasa hazırlanması gündemde olup, Dijital Telif Yasası’nın yürürlüğe girmesi konusunda son aylarda çalışmalar hızlanmış durumda. Teknik çalışmalar; Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu Ajansı (AA), Rekabet Kurumu ve Basın İlan Kurumu gibi paydaşların katkılarıyla sürdürmekte.

Muhabirlerin, gazetecilerin, basın emekçilerinin büyük emek ve özveriyle hazırladıkları özgün içeriklerin, bedeli ödenmeden ticari amaçlarla kullanılmasının önüne geçmek, yayıncıların ürettiği içeriklerin bedelsizce kullanılmasıyla oluşan haksız rekabeti ortadan kaldırmak İletişim Başkanlığının en büyük amaçları arasında yer almakta. Bu doğrultuda, basın haber içeriklerinin telifinin koruması adına gerekli yasal alt yapı çalışmalarının hayata geçirilmesi için gerekli ortamın hazırlanmasına katkıda bulunmakta İletişim Başkanlığı’nın gündeminde.

Tüm dünya üzerinde bilgiden ve bilgiyi yaymaktan gelir elde etmenin ekonomi üzerinde etkisi büyüdükçe, risklerde buna paralel bir şekilde büyümekte. Dünyanın en önemli içerik üreticilerinden birisi olan New York Times, yapay zekâ üreticisi OpenAI'a dava açmış, 'Benim içeriklerimle sen yapay zekânı eğitiyorsun.' diye. Özgün eser sahibi olmak günümüzde ne kadar kıymetliyse, Dijital Telif Yasası’nın çıkması ve uygulanması da o kadar gerekli. Emek hırsızlığının önüne geçilmesinin, haber içeriklerinin telifinin korunması için gerekli adımların atılmasının, gerçek haberciliğin gelişmesine ve gazetecilik mesleğinin güçlenmesine katkı sağlayacağı aşikâr.

Dijitaldeki gelişmeleri takip edeceğimiz yazılarda görüşmek dileğiyle…

Sağlıcakla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Saliha Yazan Arşivi