Adem Öztürk
Global ekonomide küresel kartelin adı e -ticaret …
Son zamanlarda Çin menşeili alışveriş siteleri insanların tüketim anlayışını değiştirerek ticareti ve ekonomiyi ulusaldan Globale hızla taşıyor.
Global ticaretin ayak sesleri yaklaşık on-on beş yıldır Amazon Alibaba benzeri e-ticaret siteleri ile geliyorum diye sinyaller vermeye başlamıştı.
Ülkeler arasındaki döviz kuru farklıkları, üretim maliyetlerinin değişkenliği, ülkelerin kendi ekonomik dinamiklerinin getirdiği teşvikler, gelişen ve kolaylaşan kargo, ulaşım hizmetleri ekonominin ulusaldan küresele dönmesini sağlamaya başladı.
Çin’in kendine has özelliği, ucuz işçilik ve sermayeye kolay ulaşım, kargo ve kurye hizmetlerinin gelişmesi nedeniyle dünya ticaretini tekel haline getirmesine neden olmaya başladı. On yıllardır Çin ekonomisi tarafından hammadde stoku yapılması, enerji bağımsızlığı ve yüksek cari fazla nedeniyle Çin hükümetinin de bu tür yapılanmaları teşvik ettiği görülmekte.
1960’lı yıllarda kotu kopya merkezi, 1980’lerde tersine mühendislik merkezi, 2000’lerde ucuz fason üretim merkezi olan Çin; günümüzde teknolojinin ve sermayenin merkezi olmaya doğru ilerlemekte.
Meşhur bir Pazar kuralı vardır;
Pazarda yumurta satan üç satıcıdan farklı fiyat politikalarını gören uyanık satıcı; önce fiyatları aşırı düşürüyor, rakiplerinin kendisi ile rekabete girdiğini görünce onların elindeki malları rekabet nedeniyle düşürdüğü fiyattan alarak pazarda tek duruma düşüyor ve ürünün fiyatını yeniden daha yüksek bir meblağ belirleyerek satıyor. Çünkü pazarda başka ürün ve satıcı yoktur, alıcı yalnız o satıcının ürününü almak zorundadır.
E-ticaret uygulamalarının yaygınlaştığı günümüzde ÇİN TEMU firması oldukça düşük fiyattan ürün satışı yapıyor. Ülkemizde muadili 100 liraya satılan bir ürün TEMU’ da 20 liraya kadar alınabiliyor.
Hükümet ve maliye yetkilileri sipariş oranına göre vergi oranını artırsa da yine ülkemizde satılan muadil ürünler oldukça ucuz satış yapılmakta.
Bu durum pazarda yumurta satan uyanık pazarcı mantığını akla getiriyor.
TEMU firması ürün paketleme biriminde on binlerce insanın çalıştığı söyleniyor. Küçük ve ucuz ürünlerin siparişi yapılarak basit tüketicilere hitap ediliyor gibi görünse de yerli ekonomiyi bitiren bir uygulama olduğu aşikârdır.
Kum tanelerini bir araya getirerek dağ yaparsınız. TEMU gibi alışveriş uygulamalarının aracılığı ile gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri bitirebilir. Hatta gelişmiş ülkelerin ekonomileri de sıkıntılı duruma düşebilir.
Bu konuda yetkililerin çözüm üretmesi yerli ulusal ekonomi ve üretim alanlarının teşvik edilmesine özen gösterilmelidir.
Kartel acımasızdır. Ekonomide en temel kural kartel oluşumları ile mücadeledir.
Saygılarımla…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.