Kitap Sevgisiyle Yetişen Çocuklar

Çocuk yetiştirmek keyifli, bir o kadar da büyük bir sorumluluk. Çocuğumuzu büyütürken bizler de büyür, gelişir, değişir ve derinleşiriz. Biz onlara öğretmeye çalışırken, onlardan da çok şey öğreniriz.

Çocuklar kendi mizaçlarıyla dünyaya gelirler. Çocuğumuzun doğal yapısını bozmadan, değerlerle kuşatılmış, farkındalıkları gelişmiş, öz saygısı yüksek, sorumluluk sahibi bir karakter kazandırmak, ona bütün hayatı boyunca eşlik edecek olan biz anne-babaların görevi.

Dünyaya geldikleri mizaçları gereği kitap okumayı sevmeyen çocuk yoktur. Okumayı sevdirecek kitaplarla karşılaşmamış çocuk vardır. Çocuklarımızın yaşlarına, gelişim özelliklerine, ilgi alanlarına göre nitelikli kitaplar seçmemiz onların okumayı sevmesinde etkili olacaktır.

Çocuğun zihnine, duygularına yapılmış olan her yatırımın bumerang etkisiyle tekrar biz ebeveynlere ve topluma döneceğinin farkında olmamız gerekir. Çocuklarımızın geleceklerine yapacağımız en büyük yatırım, onlara okuma sevgisini kazandırmış olmamızdır.

Peki, nasıl kazandıracağız okuma sevgisini?

Çocuklarımızın kitap okuma alışkanlığı edinmelerine, okumayı sevmelerine, hayatta kendilerini değerli hissetmelerine, mutlu, başarılı ve güçlü olmalarına katkımız olsun istiyorsak;

  • Bebekliklerinden itibaren, dikkatlerini dağıtacak bütün unsurları etraflarından kaldırarak, en güzel duygularımızla, samimiyetimizle ve neşemizle onlara düzenli aralıklarla kitap okuyalım.
  • Onları nitelikli kitaplarla buluşturalım.
  • Evlerimizde onlara ait bir okuma köşesi kuralım.
  • Harçlıklarını biriktirmelerini sağlayalım ve biriktirdikleri harçlıklarıyla kitap almalarını teşvik edelim.
  • Özel günlerinde kitap hediye ederek, kitap hediye etme kültürü oluşturalım.

Günümüz ebeveynleri olarak, yeni nesil “dijital çağ” çocuklarını yetiştirme konusunda zekice yöntemler bulmak, donanımlı ve bilgili olmak zorundayız.

Sağlıcakla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Saliha Yazan Arşivi