Çocuk Hakları

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü sessiz sedasız anıldı dünya genelinde. Sessiz sedasız diyorum çünkü İsrail’in Filistin saldırılarında ölen 18.000 çocuk gerçeği tüm dünyanın karşısındayken çocuk haklarından sessizce bahsedildi.

Savaşın ve yoksulluğun hüküm sürdüğü coğrafyalarda yaşam mücadelesi veren çocukları korumak ve koşullarını iyileştirmek için 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu “Çocuk Haklarına Dair Sözleşme”yi imzalamış ve o günden itibaren 20 Kasım, Dünya Çocuk Hakları Günü olarak ilan edilmiş.

Dünya genelinde kabul gören Çocuk Hakları Sözleşmesi 54 maddeden oluşmakta. Yaşam hakkı, vatandaşlık hakkı, aile birlikteliği hakkı, dil ve din seçme hakkı, korunma ve kollanma hakkı, düşünme ve düşündüğünü ifade etme hakkı, eğitim hakkı, barış ortamında yaşama hakkı gibi haklar başlıca çocuk hakları. 54 maddede çocukların haklarının yanı sıra devletin ve ailelerin sorumlulukları ile devletlerarası prosedürler de yerini almış.

Bütün bu hakların içinde yer almayan en önemli çocuk hakkı ise bence neslin korunması hakkı. Masumiyetin ve saflığın timsali çocuklarımız geleceğimizin yapı taşları. Tüm dünya ülkelerinin çocuk haklarından uzak olduğu da yadsınamaz bir gerçek maalesef.

Gelişmiş ülkeler, Doğu Türkistan’da Çin yönetimi tarafından, Filistin’de İsrail tarafından, Srebrenitsa’da Sırplar tarafından katledilen çocuklara karşı sessiz kaldı. Suriye savaşından kaçan mülteci çocukların kaçış yollarında yitip giden hayatları da sessiz kalınan bir diğer dramdır.

Çocukların gıda ve temiz sudan mahrum edilmesi, ailesiyle birlikte büyüme hakkının elinden alınması, gerek içi gerekse dış savaşlarda yaralanması ve öldürülmesi, organlarının alınması, fuhuşa sürüklenmesi, zararlı maddelere alıştırılması ve satıcı olarak kullanılması çocuk hakları ihlalinin en temel başlıkları.

Ülkemiz, sınırdan gelen çocuklara kucak açarak, terörle mücadele ederek, çocuk katline tepki göstererek, gelişmiş ülkelere göre bir nebzede olsa çocuk haklarının savunucusu durumunda.

En büyük temennimiz dünya üzerindeki her çocuğun eşit sağlık, yaşam, barınma ve eğitim hakkına sahip olması.

Sağlıcakla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Saliha Yazan Arşivi